Un tablou care îl prezintă pe liderul sud-african Nelson Mandela, mort şi întins pe masa de autopsie, a provocat un val de indignare, deşi Yuill Damaso, artistul care l-a pictat, spune că este vorba despre un tribut adus marelui militant pentru drepturile populaţiei de culoare.
Opera a fost expusă într-o galerie din Johannesburg şi a stârnit un val de proteste mai ales în rândul membrilor Congresului Naţional African (ANC), al cărui lider a fost Mandela.
"ANC este şocat şi condamnă categoric tabloul intitulat «Mandela mort»", se arată într-un comunicat al partidului de guvernământ sud-african, citat de IOLnews. "Este o dovadă de prost gust, lipsă de respect, o insultă şi un afront aduse valorilor societăţii noastre", se mai precizează în document.
De cealaltă parte, Damaso spune că tabloul lui înfăţişează un Mandela în carne şi oase, ceea ce demonstrează că este un om la fel de obişnuit care oricare altul.
"A realizat multe lucruri doar muncind din greu şi are foarte multă influenţă în ţară şi în lume, însă, tabloul meu arată că este un om obişnuit", îşi explică artistul avântul creator.
Tabloul, inspirat din "Lecţia de anatomie" a doctorului Tulp de Rembrand (1632), îl prezintă şi pe Nkosi Johnson, devenit simbol al luptei împotriva SIDA, dar şi pe Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pe preşedintele Jacob Zuma, pe fostul preşedinte Thabo Mbeki şi pe liderul opoziţiei, Helen Zille.
Nelson Mandela, care, pe 18 iulie, va împlini 92 de ani, şi-a limitat apariţiile publice întrucât, în ultimele luni, sănătatea i s-a şubrezit simţitor.