Un sponsor PDL are cea mai bună ofertă pentru stadion

Din cele 98 de societăţi care au cumpărat caietele de sarcini la licitaţia pentru construirea viitorului stadion clujean, „Ion Moina”, doar cinci au mai depus oferte finale.

În această dimineaţă, comisia desemnată prin hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj a deschis cele cinci plicuri care conţineau ofertele finale depuse de cinci societăţi comerciale care au concurat singure sau în asociere cu altele. În următoarele zile, comisia de licitaţie va anunţa câştigătorul acesteia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a declarat, înainte de deschiderea plicurilor, că noul stadion reprezintă o prioritate a mandatului său şi că speră ca lucrările să fie demarate cât mai curând. „Despre acest proiect s-a discutat multi în ultimii ani şi ână în prezent nu s-a realizat nimic concret”, a spus Alin Tişe.

Pentru acest an, finanţarea noului stadion este asigurată din fondurile Consiliului Judeţean Cluj, fiina alocată suma de 35.5 milioane de lei. Construcţia noului stadion se va derula pe parcursul a doi ani, finanţarea proiectului fiind asigurată integral din fondurile proprii ale CJ Cluj.

Legături controversate Cea mai mică ofertă a fost fost depusă de ACI SA Cluj cu 115,54 milioane lei, adică aproape 27,5 milioane de euro. Interesant este faptul că ACI s-a prezentat la licitaţie în asociere cu firmele Transilvania Construcţii SA, Con-A SRL din Sibiu, Societatea de Arhitectură Dico&Ţigănaş, Bogart Cosntru SRL, DAS Engineering şi Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Societatea ACI SA Cluj a propus ca termen de finalizare a lucrărilor 24 de luni.

Societatea Transilvania Construcţii a început să facă afaceri frumoase cu statul abia după ce PDL a venit la putere, în anul 2004. După această dată, Transilvania Construcţii a câştigat multe licitaţii organizate de Primăria Cluj Napoca, unde primar era actualul premier, Emil Boc. De altfel, societatea poate fi regăsită pe lista sponsorilor PDL Cluj, din timpul alegerilor locale din 2008. Suma donată a fost de 225.000 de lei.

Au coborât sub preţul fixat de ei Un alt mare semn de întrebare este legat de oferta financiară depusă de ACI SA. În 2008, autorităţile judeţene au organizat o licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate, prin care să se stabilească preţul orientativ al noului stadion, şi proiectul de autorizare a construcşiei. Licitaţia a fost adjudecată de Universitatea Tehnică, care a subcontractat lucrările către Bogart Construct SRL şi cabinetul de arhitectură Dico&Ţigănaş.

Societatea Bogart Construct SRL a realizat studiul de fezabilitate şi a ajuns la concluzia că preţul orientativ al noului stadion este de 45 de milioane de euro. Interesant este faptul că din partea UTCN, de acest proiect s-a ocupat prorectorul Mircea Petrina, personaj care îl găsim ca şi acţionar la societatea Bogart Construct SRL, care a figurează ca şi subcontractor al UTCN.

De realizarea proiectului de autorizare a construcţiei s-a ocupat cabinetul de arhitectură DICO&Ţigănaş SRL, patronat de arhitectul Şerban Ţiganaş, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, personaj contestat de majoritatea arhitecţilor clujeni. Prorectorul Mircea Petrina a declarat că prin studiul de fezabilitate a fost fixat preţ orientativ al noului stadion şi un număr estimativ de locuri.  

Oferte Câte milioane are fiecare plic

1. ACI SA Cluj, Con A, Transilvania Construcţii, Grup 4 Instalaţii, Bogart Construct, DAS Engineering şi Universitatea Tehnică Cluj Napoca – 115.54 milioane lei.

2. OHL Madrid, ASA Cons România, Napoca Construcţii, Hidroconstrucţia, Modern Bau, Panpetrol COM, TCI Contractor General şi Tiab – 141.2 milioane lei.

3. Astaldi, Max Bogl şi Bog Art – 207.09 milioane lei.

4. MBS Group SRL Turda, Arcadia Engineering, Conarg Construct – 164.85 milioane lei.

5. Concefa Sibiu, West Group Arhitecture SRL Bucureşti, Inter Sport SRL – 129.23 milioane lei.