Editura Evenimentul si Capital

Un spectacol colectiv, care merge înainte și trece prin zid: #TEENSPIRIT

Un spectacol nepoliticos despre visele și dorințele unei generații
Autor: | | 0 Comentarii | 424 Vizualizari

Este viu şi alcătuit din povești de viață care nu cunosc limite. Un amestec între ficțiune și povestea personală a creatorilor lui. Este un spectacol nepoliticos despre prima iubire, despre relația cu părinții, despre raportul cu școala, despre visele și dorințele unei generații.

Aşa descrie regizorul Peter Kerek, #TEENPIRIT - spectacol recomandat tinerilor peste 16 ani, care va avea premiera miercuri, 18 noiembrie, la Teatrul Excelsior din Bucureşti, de la ora 18.00. “Punctul de plecare a fost “Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade, dar după ce l-am citit mi-am dat seama că am fi obligaţi să modificam foarte mult, să adaptăm şi să actualizăm. Am început această muncă de actualizare, dar în acelaşi timp, sau între timp, am demarat şi castingul pentru proiect.Teatrul Excelsior a demarat acest proiect, aceasta însemnând că şi-a dorit foarte mult un spectacol despre adolescenţă”, mai spune Peter Kerek.

Peste 200 de poveşti

La rândul ei, scenografa Iuliana Vîlsan este de părere că rar poţi întâlni suflete în stare pură şi asta s-a întâmplat în laboratorul de lucru la acest proiect. “Am început în urmă cu două luni împreună cu Peter Kerek un proiect despre turbionul dement al adolescenţei, despre momentul în care ştiinţific se defineşte genomul uman şi în acelaşi timp se opreşte motorul creşterii...odată cu sfârşitul ei. Am făcut un casting. Au venit 250 de tineri actori.

Procesul de selecţie s-a transformat în laborator. Atunci am plasat acţiunea într-un club, la o petrecere în care tinerii îşi împărtăşesc viaţa. Am ales 18 din 250 de tineri, şi peste 200 de poveşti, din care au ramas 33. În timpul lucrului a ars Colectiv….Vorbeam de acelaşi spirit, aceiaşi oameni frumoşi. Am sperat ca în acea catastrofă să nu fi pierdut unul..Din fericire nu, însă vieţile lor sunt radiografia acestui timp, în care ei simt cum a ars adolescenţa lor şi înăuntrul fiecăruia...cum au ars altele, toate purtatoare de sensuri şi taine, coincidenţe magice ale aceluiaşi adevăr crud”.

(credit foto: Luca Achim)

Adolescenţa nu înseamnă doar să te zbengui puţin

Audiţiile au fost organizate în jurul unor întrebari legate de adolescenţă: de la prima iubire, de la relaţia cu părinţii, relaţia cu şcoala, visele, dorinţele. Toate au început să construiască o imagine foarte diversă şi foarte bogată. “Îi organizasem pe grupuri, erau grupuri de 10-12 şi trebuie să recunosc că aproape fiecare grupă în parte ( fiecare întâlnire a durat o oră) a fost un spectacol în sine. Audiţiile, în foarte mare măsură, m-au ţinut cu sufletul la gură şi odată ce am aflat poveştile celor care au venit (şi pe această cale doresc să le mulţumesc încă odată), am hotărât să spunem, să povestim, să încercam să surprindem adolescenţa pe baza poveştilor şi întâmplărilor trăite de cei care urmau să facă parte din proiect, adică cei care au câştigat castingul”, adaugă Peter Kerek.

“Aş face însă menţiunea ca nici unul dintre ei nu este adolescent, deci vorbim despre o post-adolescenţă şi despre o privire înapoi, chiar dacă acea privire nu este foarte îndepartată şi asta cred că îi dă notă aparte acestei adolescenţe create de noi. Evident că am ajuns şi în copilărie şi am ajuns şi în perioadele după adolescenţă. Au avut loc mărturii puternice, aş putea spune din partea tuturor, lucru care cred că a făcut să ne unească şi să ne apropie foarte mult. Am constatat, pe parcurs, că adolescenţa nu înseamnă doar să te zbengui puţin şi să faci glume proaste şi să te îndrăgosteşti ici-colo, ne-am dat seama că de fapt este vorba despre o perioadă extrem de…extremă! E un spectacol viu, sunt convins că va prinde foarte bine la public”.

Nu e un spectacol politicos

Olguta Vasilescu, DEZLANTUITA! Atac fara precedent la Carmen Iohannis! Ce vrea sa faca la referendum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI