Un somn mai lung nu este neapărat și odihnitor. Concluziile unui studiu indian

Un somn mai lung nu este neapărat și odihnitor. Concluziile unui studiu indian

Un somn liniștit, odihnitor este tot ceea ce ne dorim cu toții după o zi de lucru obositoare și plină de probleme de tot felul. Cercetările arată că somnul ajută la menținerea sănătății și a unei forme fizice și psihice bune.

Un nou studiu realizat în India arată că mai multe ore petrecute în pat nu înseamnă neapărat o creștere a calității somnului. Dacă dormim mai mult, susțin oamenii autorii studiului, nu înseamnă că ne odihnim mai bine, după cum relatează sinteza.org.

Cercetarea a implicat un număr 452 de oameni din familii cu venituri mici. Oamenii de știință au tras concluzia că un pui de somn de după-amiază a fost mai benefic decât o oră suplimentară de somn peste noapte. Măsurătorile au fost făcute cu ajutorul unor senzori de mișcare mici, care sunt capabili să monitorizeze ciclurile de somn. Aceștia pot monitoriza oamenii care dorm în propriile locuințe, fără să fie nevoie de echipamente prea sofisticate.

Cercetătorii i-au determinat pe oameni să se doarmă o jumătate de oră în plus, în fiecare noapte, în medie – dar beneficiile așteptate pentru sănătate nu au urmat. Subiecții au petrecut încă 38 de minute pe noapte în pat, ceea ce echivalează cu 27 de minute suplimentare pe noapte de somn efectiv. Pe cale de consecință, dacă oamenii au dormit mai mult, s-a redus numărul de ore lucrate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei implicați în cercetare dormeau, în medie, doar 5,5 ore de somn pe noapte, înainte ca cercetătorii să poată să crească timpul de somn.

Chiar dacă au petrecut mai mult timp în pat, oamenii nu s-au odihnit mai bine, cercetătorii constatând că nu s-a putut instala starea de somn profund, care aduce beneficii sănătății.

Somnul de după amiază este mai odihnitor

Pe de altă parte, jumătate din participanții la studiu au fost încurajați să doarmă timp de o jumătate de oră în timpul zilei. Acest lucru a avut o serie de rezultate pozitive. Astfel s-au observat îmbunătățiri ale productivității, funcției cognitive și bunăstării psihologice.

Însă și de această dată a scăzut timpul de lucru și productivitatea muncii. Subiecții nu au mai putut sau nu au mai dorit să recupereze timpul petrecut la somn.

Chiar dacă aduce câteva concluzii interesante, studiul nu este suficient pentru a clarifica problematica legată de odihna în timpul somnului.

Este nevoie de mai multe cercetări care să se axeze pe calitatea somnului, iar mai puțin pe durata acestuia, sugerează echipa de cercetare. De asemenea, aceștia sugerează că factorii psihologici – precum stresul și îngrijorarea cu care se confruntă adesea familiile cu venituri mai mici – trebuie luați, de asemenea, luați în considerare.