Potrivit DIICOT, visul grupării conduse de "luzcart", "dirtyred" şi "silus" de a fi la nivelul cunoscutei organizaţii mondiale s-a năruit odată cu arestarea lor.
Au spart 29 de baze da date publice şi au băgat spaima în informaticienii plătiţi de statul român. Vinovaţi pentru acest lucru sunt 12 hackeri, membri ai grupării Anonymous- România. Toţi sunt tineri şi sunt pasionaţi de computere. Procurorii DIICOT le-au dat deşteptarea ieri şi i-au adus la audieri pentru a răspunde pentru atacurile informatice. Liderii grupării - Gabriel Bălăeasa (24 de ani), Gabor Fabian (27 de ani) şi Emil Picos (31 de ani) sunt acuzaţi de constituirea unei grupări implicată în derularea unor agresiuni de terorism cibernetic.
Membrii Anonymous- România au accesat ilegal zeci de sisteme informatice, au copiat şi postat pe internet date confidenţiale sau nedestinate publicităţii. Ţintele principale ale hackerilor au fost bazele de date a instituţiilor publice din România.
DIICOT a numărat zeci atacuri informatice lansate de Anonymous. Printre "victime": Biroul FMI din România, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, Direcţia pentru Strategii Guvernamentale, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Institutul Naţional de Optoelectronică, primării locale, inspectorate şcolare judeţene. Procurorii DIICOT au monitorizat zeci de discuţii pe un chat folosit de hackeri. Tinerii se lăudau online cu reuşitele lor. Ei puneau pe un site cu acces limitat "trofeele": fotografii cu atacurile reuşite şi modul folosit pentru spargerea bazelor de date.
Ei foloseau metoda SQL Injection, prin care bombardau cu mii de date pe secundă un site, până când acesta cădea sau până când obţineau o breşă în securitate. După compromiterea site-ului şi obţinerea parolei, hackerii aveau acces nelimitat la server şi la pagina web. Hackerii schimbau conţinutul acestora, postau anumite mesaje antistem, sau împotriva ACTA (Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii) şi revendicau atacul în numele grupării Anonymous. "Ghimpe în coasta guvernului"
Liderul grupării Anonymous- România este Gabriel Bălăeasa din Piatra Neamţ, cunoscut în mediul virtual cu identităţile de "lulzcart", "anonsboat", "anonsweb" şi "cartman". Tânărul a fost student la Facultatea de Ştiinţe Economice- filiala din Piatra Neamţ a universităţii ieşene "Alexandru Ioan Cuza". Gabriel nu a muncit nicio zi din viaţa lui şi trăia pe banii părinţilor. Este pasionat de computere şi de autoturisme şi stătea multe ore pe site-uri de tunning auto. Într-un inteviu dat unui site, "lulzcart" a explicat că misiunea lui este ca în 99% din timp să fie un ghimpe în coasta guvernului şi să expună activităţile guvernanţilor. Locotenenţii "dirtyred" şi "silus"
Potrivit DIICOT, principalii locotenenţi ai lui "lulzcart" sunt Gabor Fabian, zis "dirtyred", şi Mihai- Emil Picos, care folosea porecla "silus". Gabor Fabian este născut în Târgu Mureş şi a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj. El îşi câştigă existenţa din comercializarea fotografiilor artistice. "Silus" este orginar din Alba Iulia, nu are studii superioare, dar a terminat cursurile unei şcoli postliceale. Ultimul serviciu al acestuia era cel de magazioner la o societate care comercializa piese de schimb pentru utilaje de construcţii.
Hackeri români cu talent
Procurorii DIIOCT au prins, în ultimii doi, ani mai mulţi hackeri. Studentul Răzvan Cernăianu, zis "Tinkode", a fost pus sub acuzare pentru că a spart serverele a zeci de instituţii americane, printre care Pentagonul, Guvernului şi Agenţia Spaţială. Un alt hacker celebru este bucureşteanul "Vlăduz", pe numele real Vlad Duiculescu, acuzat că ar fi prejudiciat compania eBay cu 7,5 milioane de dolari. Într-un alt caz, "Iceman", pe numele real Robert Butyka -a fost acuzat că a spart, din apartamentul din Cluj, serverele NASA. Micul Fum este un caz aparte în categoria infractorilor infromatici: el spărgea conturile vedetelor de pe site-urile de socializare.
Grupul Anonymous - la care şi românii arestaţi susţin că s-au aliat - s-a constituit în 2003 pe forumul 4chan.org, un site de socializare pe care sunt dezbătute diverse teme. Primul dintre cele mai cunoscute atacuri a avut loc la sfârşitul anului 2006. Site-ul blogger-ului Hal Turner, naţionalist şi unul dintre cei mai vocali negaţionişti ai Holocaustului, a fost pus la pământ de cei de la Anonymous. În general, aceştia au ca ţinte site-urile de pedofilie şi diverse instituţii private şi de stat despre care consideră că au comis abuzuri împotriva societăţii. Printre cele mai importante instituţii pe care le-au atacat în ultima perioadă au fost companiile Mitsubishi, Adidas sau Naţiunile Unite. Hackerii le-au creat probleme şi celor de la Google, CIA, dar şi Mossad, serviciul de securitate israelian. Deocamdată, liderii Anonymous nu au avut reacţie cu privire la arestările "aliaţilor" români. Citiţi şi:
- Stupoare: Liderul Anonymous România, un teribilist „afon” în informatică. Cum comentează un IT-ist
- Anonymous: "Avem acces la toate bazele de date guvernamentale"
- Anonymous şi LulzSec -Hacktivişti - o nouă specie de internauţi care-şi motivează furturile
- Anonymous şi-a făcut sistem de operare
-
Cum au modificat hackerii Anonymous Constituția Ungariei