Un șerif american despre Poliția Română: ”Băieții sunt ok dar aș face totul de la zero”

Un șerif american despre Poliția Română: ”Băieții sunt ok dar aș face totul de la zero”

Are 20 de ani vechime ca și ajutor de șerif în Ohio - SUA și a venit în România la invitația unor polițiști români. A stat câteva zile alături de polițiștii români și a văzut cum lucrează aceștia.

Marius Stoika (foto) este deputy sheriff (n.n. - ajutor de șerif) în Columbus - Ohio de mai bine de 20 de ani. Este român get beget iar când vine vorba despre România, i se înlăcrimează ochii. S-a născut la Cluj și a copilărit la Brașov, până la vârsta de 14 ani. Apoi, a emigrat în SUA cu familia. După liceu a dat examen la una dintre celebrele academii de poliție și a fost admis. ”Acolo totul este riguros. Eu am făcut uncurs de șase luni intens, inclusiv sâmbăta și duminica. După ce am ieșit în stradă pentru 14 săptămâni am avut un polițist îndrumător, acolo i se spune mentor”, povestește Stoika.

În SUA, polițiștii sunt apărați de lege

Șeriful Stoika este un dip dur. În SUA dacă nu respecți protocolul, ca polițist poți să fi mort în trei secunde. ”Eu mă gândesc că trebuie să mă duc acasă la copii mei, după orele de program. La orice intervenție îi spui celui care este un pericol pentru tine și pentru cetățeni, o dată, de două ori sau de trei ori, pe voce tare să pună jos cuțitul sau ce armă are în mână. În tot acest timp, polițistul are pistolul în mână. Dacă vede că cel cu care vorbește nu ascultă, polițistul ia distanță iar apoi îl împușcă în piept. În SUA, un polițist este protejat la maxim de legi. Acolo o comunitate trebuie să respecte polițistul. La noi nu se pune problema ca polițistul să nu fie apărat. Legea ne ține spatele când tragem cu pistolul. Am depus un jurământ și suntem antrenați. Se pune problema așa: Dacă nu au încredere în noi, de ce mai suntem polițisti? Nu se poate pune problema să vină cineva cu un pistol, cuțit sau alt obiect periculos și să îmi pună mie în pericol viața. Noi nu tragem în aer. Glonțul când îl tragi în aer tot jos vine. Vrei să îl salvezi pe criminal, dar unde se duc gloanțele când coboară cu viteză mult mai mare? Dacă îl lovește pe un om nevinovat? Viața aceluia e mai importantă”, spune ajutorul de șerif.

Ne puteți urmări și pe Google News

Polițiștii români nu sunt apărați de legi

În România, deputy sheriff-ul american a venit la invitația polițiștilor din cadrul Sindicatului Național al Agenților de Poliție. După ce a petrecut câteva zile în anturajul polițiștior clujeni, de la mai multe posturi de poliție sau chiar de la secții de poliție din Cluj Napoca, Marius Stoika a tras o concluzie dură. ”Băieții din teren se aseamănă cu polițiștii americani. Fac aceiași muncă dar cu dotări care nu există. Am avut ocazia să merg în patrulă de noapte cu celebrul Logan.Practic, nu poate exista comparație și aici nu vreau să jignesc pe nimeni. Polițiștii români sunt ok dar ei nu sunt apărați de lege și nici de șefi, lor le e frică că vor fi trași la răspundere. Am înțeles că procurorii au putere mare aici și intră peste ei. Profesional băieții își fac serviciul cum pot și cu ce au. În SUA, eu am doi șefi dar cu ei sunt pe stradă, cu ei sunt la greu, cu ei sunt la bine”.

În SUA, la departamentul Șerifului din Ohio, sunt două tipuri de polițiști, cel de stradă și detectivul. Ei fac toată munca, până ajunge la procuror, care trebuie doar să susțină acuzațiile la judecător. ”Aici am auzit că sunt polițiști de rutieră, judiciariști, de ordine publică etc. Acolo dacă este o crimă, mă duc la fața locului fac ce am de făcut apoi vine echipa de detectivi care preia cazul și anchetează ca să găsească autorul”, mai povestește Stoika.

Polițistul american mai spune că ar da afară jumătate din Poliția Română și ar construi sistemul de la zero. ”Trebuie un sistem de legi de la a la z care să pună polițistul în față. Totul trebuie reformat”.

Dotări la ani lumină

Mașina de serviciu a șerifului Stoika este un Dodge Charger, cu motor de 6.200 centimetri cubi. Mașina de șerif stă tot timpul la dispoziția lui Stoika, deoarece acesta merge cu ea acasă. ”Mașina este adaptată pentru circulația în oraș sau pe autostradă unde poate prinde 300 km/h. Pe mașină există instalat un soft care recunoaște 1.000 de numere pe minut. În timp ce faci patrulă, softul identifică un număr de mașină al unui proprietar care fie are mandat de arestare pe numele lui, pentru că nu și-a plătit amenda, sau care este urmărit din alt motiv. Mai sunt două camere de luat vederi montate pe mașină care înregistrează tot timpul. La noi nimeni nu este oprit fără motiv. Avem un laptop și un sistem care te interconectează cu dispeceratul. Mașina este dotată cu un pistol mitralieră M16 și cu un shotgun. În SUA, dispecerul face jumătate din munca omului de pe teren. Până ajung la locul unui incident primești pe laptop un raport detaliat cu ce se întâmplă”.

Toată mașina dotată a șerifului Stoika costă undeva la 60.000 de dolari, susține acesta. Când a auzit că celebrele Logan-uri ale Poliției Române au costat peste 70.000 de euro, și sunt ”în pielea goală”, șeriful a spus că el nu înțelege cum un șef de poliție poate fura de la colegul lui și că a auzit de la polițiștii români că noile Logan-uri au ajuns la secții fără să fie dotate cu girofar. ”La noi nu există așa ceva. Când mașina are 60.000 de kilometri este vândută și cumpărată alta. Fiecare polițist are cardul lui de combustibil și nu este întrebat niciodată de ce a consumat mult sau puțin. În luna înainte să vin în România am consumat combustibil de 1.500 de dolari. Mai mult, un bețiv a intrat cu mașina pe autostradă pe sens opus și am fost nevoit să intru în el ca să nu omoare alți oameni nevinovați. Nu m-a întrebat nimeni nimic despre pagube. De aceea sunt asigurări ca să își facă treaba. La noi, polițiștii nu scriu rapoarte din orice motiv. Sunt unele cazuri când scriem două rânduri și basta”, a mai spus Stoika.

În SUA un polițit american cu vechime și experiență poate ajunge la un salariu anual de 84.000 de dolari. În România, un polițist de ordine publică primește de opt ori mai puțin, adică 10.000 de dolari/an.

Pentru o banală amendă mergi la închisoare dacă nu o plătești

Stoika explică faptul că în Statele Unite nu există să nu îți plătești amenda și că și pentru o banala contravenție poți să ajungi la închisoare. În momentul în care polițistul constată o contravenție, scrie o amendă și fixează pe loc termenul de la tribunal. ”În general acest termen este de două săptămâni. Până ajungi la judecător, fie plătești amenda fie te declari nevinovat și atunci eu trebuie să aduc probe. După proces, dacă nu plătești amenda, se emite mandat de arestare pentru tine iar când ești prins atunci mergi la închisoare. Poți plăti amenda pe loc și se anulează închisoarea”.