Senatorul PNL și vicepreședintele Comisie de buget, Florin Cîțu, a afirmat că lucrările comisiei care au anchetat "gaura" din bugetul pe 2016, în perioada guvernării Cioloș, a fost doar "o excelentă fumigenă" a PSD.
"Lucrările la comisia de anchetă s-au finalizat. Nu găsește nimeni lui Dragnea. Comisia la care am participat și eu pare un exemplu clasic de comisie “de tăiat frunza la câini". A fost o excelentă fumigenă pentru ca PSD să-și pună în practică planul. În mod deliberat au distras atenția opiniei publice printr-o comisie în care peste 30 de oameni serioși au pierdut timpul. Pentru că, în cele din urmă, Guvernul Grindeanu-Dragnea a arătat, potrivit unor documente oficiale transmise comisiei, că susține cele două rectificări bugetare ale guvernului Cioloș", a transmis Florin Cîțu, într-un comunicat de presă.
În opinia senatorului liberal, instituții precum Curtea de Conturi sau Comisia Națională de Prognoză au fost folosite în scopuri politice.
"O serie de concluzii sunt evidente: 1) pentru prima dată au fost folosite în scopuri politice instituții publice obediente față de PSD. 2) în opinia mea, și în premieră în România, s-a folosit Curtea de Conturi pentru a argumenta afirmațiile politice ale unor lideri de partid. 3) raportul comisiei, care preia în principal argumentația tehnică din raportul Curții de Conturi, reprezintă o analiză a execuției bugetare pentru 2016 și nu a condițiilor care au stat la baza rectificărilor bugetare. 4) consider că, din punct de vedere liberal, raportul Curții de Conturi nu ar fi trebuit să conțină judecăți de valoare asupra oportunității ce revenea Guvernului în legătură cu rectificările bugetare. Curtea de Conturi este o instituție care ar fi trebuit să constate lucruri și nu să le interpreteze din punct de vedere al oportunității. Să nu mai vorbim de Comisia Națională de Prognoză. 5) cea mai periculoasă concluzie este că s-a creat un precedent și de astăzi înainte orice este posibil. Partea bună este că de această dată am avut șansa să dezvăluim acest scenariu din timp și să tragem un semnal de alarmă. Vom reuși și data viitoare?", a concluzionat Cîțu.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au constatat, în urma verificărilor bugetului pe 2016, că nu se justifică rectificările bugetare pozitive făcute de Guvernul Cioloş în lunile iunie şi noiembrie, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Viorel Arcaş, citat de Agerpres.
La rândul său, fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, au spus, că raportul comisiilor parlamentare de buget privind bugetul pe anul 2016 din care ar lipsi 11,6 miliarde lei şi rectificările făcute acestuia arată că obiectivul aleșilor a fost căutarea vinovăţiei fostului Executiv.