Un scrutin plin de nereguli. Alegerile din Republica Moldova: Lupta dintre Rusia şi Occident

Un scrutin plin de nereguli. Alegerile din Republica Moldova: Lupta dintre Rusia şi Occident

Co-președinții blocului electoral pro-european ACUM (Andrei Năstase și Maia Sandu) au lansat, duminică, acuzații extreme la adresa pro-rusului Igor Dodon (președintele Republicii Molcova și al Partidului Socialiștilor), a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc (lider al Partidului Democrat și păpușar al vieții politice de dincolo de Prut) și a satelitului toxic Ilan Șor (șeful Partidului Șor), în contextul alegerilor parlamentare din Basarabia.

Concret, pro-europenii susțin că Dodon, Plahotniuc și Șor au pus la cale o amplă fraudare a scrutinului, cei doi prezentând o serie de dovezi sugestive în acest sens. În Basarabia, se dau două mari bătălii: Est contra Vest, Rusia contra Occident, sărăcie și dependență versus prosperitate și stat de drept.

 

Pro-rușii au cumpărat voturi cu 20 dolari bucata

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Potrivit lui Andrei Năstase și Maia Sandu – dar și potrivit dezvăluirilor operate de presa frecventabilă de dincolo de Prut – rusofilul Igor Dodon și socialiștii au adus numeroase autocare și microbuze pline cu transnistreni care au votat la două mâini Partidul Socialiștilor, în schimbul a 20 de dolari per persoană. De asemenea, au fost raportate nereguli multiple la numeroase secții de vot, migrațiile masive de votanți fiind înregistrate de-a lungul și de-a latul întregii R. Moldova, nu doar în proximitatea graniței cu Transnistria

 

Tensiuni fără precedent

 

„Nu despre suspiciuni este vorba, ci despre dovezi clare ale faptului că actualul regim obstrucționează campania electorală a opoziției pro-europene și că se pregătește cea mai mare operațiune de fraudare a votului popular din 24 februarie. Sunt folosite, fără nici un fel de ezitare, toate resursele administrative în această campanie electorală, se împarte mită electorală organizat, în fața camerelor de luat vederi, se intimidează observatorii, se produc atacuri fizice și agresiuni asupra membrilor și simpatizanților ACUM.

Asistăm la o campanie foarte bine coordonată de suprimare a oponenților puterii. Niciodată, vă rog să rețineți, niciodată, temperatura unei campanii electorale nu a fost atât de crescută ca în această perioadă (...) Regimul hibrid Plahotniuc, Dodon și Șor, aflați în blat și la furat, ne furnizează circ, încearca să fraudeze alegerile, dar noi vom vota atât de mulți încât le va fi imposibil să deturneze rezultatul final”, a declarat Andrei Năstase, în preludiul parlamentarelor, citat de Podul.ro.

 

Otrăviți cu mercur?

 

Acest nou scandal răbufnește după ce, la finalul săptămânii trecute, Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost otrăviți cu mercur. Cei doi au insistat că mai multe teste medicale au arătat că au cantități exagerate de metale grele în sânge, iar doctorii ar susține că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural. Maia Sandu a relatat că a trecut printr-o perioadă în care nu s-a simțit deloc bine și că, după un consult amănunțit, a descoperit că are un conținut considerabil de metale grele în organism.

„Și acest lucru mi s-a întâmplat și mie, și domnului Năstase. Am făcut tratament și acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale grele în sânge. După o perioadă, testele recente au arătat iarăși o creștere. Și medicii cu care am discutat noi spun că această acumulare nu poate fi explicată în mod natural”, a spus Maia Sandu.

 

Ce spuneau sondajele

 

Până ora 16.00, potrivit estimărilor, 38% dintre alegători îşi exercitaseră dreptul de vot. Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova erau așteptați duminică la urne pentru a-și desemna deputații. Dintre cele 15 formațiuni politice înscrise în cursa electorală, doar trei au cele mai mari șanse de a accede în noul Parlament, arată datele ultimului Barometru al opiniei publice, dar în Basarabia, mai mereu, sondajele nu au prea multe tangențe cu realitatea de la urne. Primul în preferințele alegătorilor este Partidul Socialiștilor care promovează o politică pro-rusă.

Acesta este urmat de Blocul electoral ACUM care reprezintă o alianță între partidele proeuropene conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase. Iar pe locul trei se clasează Partidul Democrat care îl are în frunte pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, unul dintre marii păpușari de dincolo de Prut.