Un fost ofițer din armata română, suspectat că ar fi dat mită în Irak unor oficiali americani, a fost arestat, de Curtea de Apel Iași. Pe numele acestuia era emis, încă din 30 martie, un mandat de arestare de un tribunal din statul american Virginia, iar judecătorii români au acceptat cererea Departamentului de Justiție din SUA pe 24 mai, după ce l-au prins pe roman la Vaslui.
Cererea de arestare trimisă de SUA a fost admisă în şedinţă secretă de judecătorii din Iaşi, bărbatul dorit de americani aflându-se acum în Arestul Poliţiei Iaşi. Este vorba de un fost ofiţer român de Armată, ulterior manager în cadrul unei mari firme în Irak, şi care ar fi dat mită unor agenţi guvernamentali americani. Daniel Emil Popescu (49 de ani) se află deja în Arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi şi, în maximum o lună, poate fi trimis în SUA pentru a da explicaţii în faţa autorităţilor judiciare de acolo. El este cercetat peste Ocean pentru fapte de corupţie, pe care le-ar fi comis în Irak în numele unei firme care lucra cu Guvernul din SUA. „Ziarul de Iaşi“ a aflat detaliile exclusive din acest incredibil caz.
A fost arestat după un mandat primit în SUA
Daniel Emil Popescu se află în vizorul autorităţilor din SUA de la începutul acestui an, pe numele său fiind emis un mandat de arestare de către Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Virginia de Est. Mandatul de arestare a fost pe 30 martie şi a fost transmis Ministerului Justiţiei din România de către Departamentul de Justiţie al SUA în data de 12 mai. După zece zile acesta a fost identificat în judeţul Vaslui. Bărbatul domiciliază acolo, deşi s-a născut în Alba Iulia. În baza mandatului de arestare emis de americani, poliţiştii l-au reţinut pe Popescu. Acesta a fost prezentat judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi acum două zile, în şedinţă secretă.
A mituit oficiali americani pentru a supraevalua chiria unui imobil
În SUA, bărbatul de 49 de ani este cercetat pentru „infracţiuni de conspiraţie la încălcarea Legii privind mita“, fiind acuzat că a mituit doi angajaţi guvernamentali din SUA. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, în anii 2010-2011, românul era reprezentant al unei firme din Irak în cadrul unor negocieri ce erau purtate cu agenţi guvernamentali americani privind închirierea unui imobil. Imobilul era deţinut de către o persoană juridică din Irak, iar chiriaşul era Guvernul SUA. Alături de alte două persoane, nenominalizate în mandatul de arestare trimis în România, Popescu ar fi mituit doi angajaţi guvernamentali americani pentru supraevaluarea chiriei imobilului. În urma intervenţiei românului, Guvernul SUA ar fi închiriat acel imobil cu 665.000 de dolari, în condiţiile în care, anterior, aceeaşi proprietate fusese închiriată unei alte firme cu doar 124.000 de dolari. „În acest moment, cetăţeanul român se află în arest preventiv“, ne-a precizat procurorul Iulian Ispir, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
A fost coordonat acțiunile unei companii americane în Irak
Daniel Emil Popescu a lucrat până în anul 2004 în Armata Română, fiind eliberat din funcţie după aproximativ 20 de ani de ani de activitate, la cerere. După ce a plecat din armată, Popescu a fost angajat la o firmă din SUA: DynCorp. Despre această societate, în 2009, Forbes scria că este marea câştigătoare a războaielor din Irak şi Afghanistan. La momentul respectiv, scria sursa citată, DynCorp realiza jumătate din încasările anuale de 3,1 miliarde de dolari din contractele încheiate cu statul american, referitoare la operaţiunile din cele două ţări. Societatea îşi are sediul în statul Virginia, acelaşi stat în care s-a emis mandatul de arestare pentru românul Emil Popescu. În anii în care se presupune că ar fi mituit angajaţii guvernamentali americani, Popescu coordona operaţiuni ale DynCorp în Bagdad, capitala Irakului. Printre acestea s-au numărat şi lucrări de construire a unor baze ale Departamentului de Stat american. Popescu ar fi oferit consultanţă privind securitatea şi unor afacerişti din România, potrivit informaţiilor ziarului. În 2008, acesta îşi devoala identitatea şi serviciu în dorinţa de a afla informaţii despre un credit bancar. El a scris un comentariu pe un site bancar din România în care preciza unde lucrează şi ce salariu are. „Mă numesc Emil Daniel Popescu şi lucrez în Irak. Sunt angajat de trei ani şi jumătate cu contract care se reînnoieşte o dată la şase luni. Lucrez pentru Departamentul de Stat American, iar reşedinta este în Vaslui. Doresc să contractez un credit în ţară, pentru nevoi personale. Cum procedez? Am împuternicit deja o persoană în ţară care să semneze pentru mine şi să mă reprezinte în faţa autorităţilor bancare. Ce documente îmi sunt necesare şi ce şanse am să obţin un credit de 150.000 EUR (de principiu pentru achiziţionarea unei case), având în vedere că salariul meu anual este de 100.000 USD“, a scris bărbatul.