Un român din SUA candidează pentru Parlamentul României

Circumscripţia 43, atribuită românilor stabiliţi în străinătate, are un nou candidat independent. Constantin Timoc are 64 de ani şi a emigrat din România acum 40 de ani. Recent, şi-a anunţat intenţia de a participa la alegerile parlamentare organizate în această toamnă, pentru un mandat de deputat. Constantin Timoc îşi propune "să reprezinte interesele cetăţenilor români care locuiesc în străinătate şi să schimbe radical imaginea României, în aşa fel încât cei care locuiesc în străinătate să fie mândri de ţara lor natală".

În cadrul programului de campanie al românului sunt incluse propuneri pentru modificarea Constituţiei, prin includerea de amendamente şi legi care să distrugă corupţia din România, care să garanteze principiul separaţiei puterilor în stat şi garantarea principiului separării intereselor publice de cele particulare.

O altă prioritate politică pentru Constantin Timoc este respectarea doctrinei taxării concomitente. Aceasta se referă la separarea taxelor naţionale de cele judeţene şi are ca scop prevenirea actelor de corupţie.

Românul, născut la Timişoara, a emigrat în SUA în 1968, reuşind să fugă ţară prin Iugoslavia, spre Italia şi de acolo a ajuns peste Ocean. În România a absolvit Universitatea Politehnică Bucureşti, iar la patru ani de la sosirea în SUA a obţinut, de la Columbia University din New York, diploma de Master of Science in Electrical Engineering and Computer Science. Din 1980 este consultant pentru NASA.

După 1989, Constantin Timoc a revenit în România, implicându-se în diverse proiecte de cercetare. Printre cele mai importante realizări finalizate în ţară sunt proiectarea şi construirea, împreună cu un grup de ingineri din Timişoara a primului spectrometru digital de mare performanţă folosit de cercetătorii de la NASA şi Harvard, înfiinţat unei companie de cercetare şi proiectare care produce instrumente pentru radio-astronomie, utillizate de NASA şi de alte universităţi de renume din SUA, înfiinţat Centrul de Cercetare pentru Radio-Astronomie şi SETI.

În 2006, acesta a obţinut un contract de la NASA pentru cercetarea, proiectarea şi fabricarea unui prototip de instrument care va fi folosit în 2015 pe o navă spaţială. Acesta va măsura compoziţia atmosferică de pe planeta Marte.

Pe site-ul de campanie al românului, Voteazatimoc.ro, sunt prezentate clipuri video, o descriere a candidatului însoţită de un Curriculum Vitae şi proiectele sale politice.

CITIŢI ŞI: Patru români din diaspora, candidaţi la alegerile din toamnă