Editura Evenimentul si Capital

ARMA MINUNE a Poliţiei Rutiere, "PISTOLUL RADAR", nu indică VITEZA CORECT. Un PROFESOR UNIVERSITAR a bătut POLIŢIA în INSTANŢĂ. A demonstrat că radarele dau ERORI mari

Pistolul radar al Politiei Rutiere nu indică viteza corect
Autor: | | 52 Comentarii | 45159 Vizualizari

Un profesor universitar din Suceava, care contestă în baza unor calcule fizice şi ştiinţifice radarele Poliţiei Române, cu argumentul că acestea dau erori de măsurare care nu se încadrează în normele metrologice, şi-a consiliat fiul într-un proces cu Poliţia Rutieră chiar pe această temă, pe care a reuşit să-l câştige. Procesul verbal prin care fiul său a fost amendat cu 800 de lei și lăsat fără permis de conducere pentru 90 de zile a fost anulat, tocmai pe principiul că aparatul radar poate da erori.

Profesorul univ. dr. ing. Gheorghe Gutt de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, susţine că radarele nu prezintă o „precizie de măsurare acceptabilă”, ceea ce din punctul său de vedere înseamnă că sunt în afara legii. Gheorghe Gutt spune că „pistolul radar”, noua armă împotriva vitezomanilor a Poliţiei Române, prezintă erori mai mari decât radarele de pe maşinile de poliţie, cu alt principiu de funcţionare. „Pentru a prezenta o precizie de măsurare acceptabilă, un pistol LASER ar cântări zeci de kilograme iar preţul acestuia ar fi de sute de mii de euro”, a explicat profesorul universitar.

Prins cu 103 km/h în localitate

Pe 20 august 2013, fiul său a fost înregistrat de aparatul radar de pe o autospecială Dacia Logan cu viteza de 103 km/h în localitate, în municipiul Vatra Dornei. Şoferul a contestat procesul verbal în instanţă, aducând mai multe argumente.

Petentul a arătat, la general, că există o eroare tolerată a radarului de + 4% din valoarea convenţional adevărată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h, condiţii în care agentul constatator trebuia să aibă în vedere această marjă şi să aplice sancţiunea mai uşoară, în cauză viteza putând fi mai mică de 100 km/h.

Concret legat de cazul său, şoferul a arătat că din planşele foto anexate de Poliţia Rutieră la dosar rezultă că iniţial a fost înregistrat cu viteza de 103 km/h, iar în planşa următoare, la mai puţin de o secundă distanţă, cu viteza de 86 km/h. Aşadar, două imagini una după alta, la interval de mai puţin de o secundă, cu o diferenţă de viteză foarte mare, cu mult peste marja de eroare. Petentul a mai arătat că maşina sa era setată să nu depăşească viteza de 99 de kilometri la oră.

Argumentele din motivarea judecătorilor

După ce a analizat argumentele, magistratul de la Tribunalul Suceava a stabilit că aparatul radar a înregistrat simultan viteza de rulaj a mai multor vehicule, astfel că nu se poate identifica, fără dubiu, cu ce viteză reală circula autoturismul respectiv.

Principala problemă a radarului în acest caz a fost că la momentul în care apare înregistrată viteza de 103 km/h, în imagine apar două autoturisme şi nu se poate stabili cu certitudine care circula cu viteza respectivă, au explicat judecătorii în motivarea sentinţei. Tribunalul Suceava a anulat definitiv şi irevocabil procesul verbal de constatare a contravenţiei. Interesant este că prima instanţă care a judecat acest dosar, Judecătoria Vatra Dornei, a dat dreptate poliţiştilor rutieri.

Atac la Biroul de Metrologie Legală din România

Profesorul univ. dr. ing. Gheorghe Gutt spune că nu are nimic de reproşat Poliţiei Rutiere faţă de radare, atât timp cât acestea sunt verificate metrologic şi au aviz de la Biroul de Metrologie Legală din România. Problema este la aceştia din urmă, susţine el. „Legea Metrologiei din România specifică foarte clar că orice mărime metrologică măsurată prin mijloace nemetrologice este ilegală. Măsurarea vitezei autovehiculelor se doreşte una metrologică, dar este efectuată prin mijloace nemetrologice şi ca atare este nelegală”, susţine suceveanul, care spune că va formula în acest sens şi o sesizare la Avocatul Poporului.

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI