Evenimentul Zilei > Actualitate > Un profesor doctor a fost demis din cauza afirmațiilor controversate făcute în pandemie. Considera inutil purtatul măștii
Un profesor doctor a fost demis din cauza afirmațiilor controversate făcute în pandemie. Considera inutil purtatul măștii

Un profesor doctor a fost demis din cauza afirmațiilor controversate făcute în pandemie. Considera inutil purtatul măștii

Un renumit profesor doctor de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a fost demis din cauza mai mult afirmații ciudate făcute în pandemie.

Profesorul doctor Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie și Neuroștiințe din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, a fost demis. El este adeptul mai multor teorii conspirative, în timpul pandemiei de coronavirus și a afirmat de mai multe ori că masca de protecție este insuficientă pentru protecție.

Afirmații controversate făcute de un profesor doctor

Se pare că, în timpul unui examen, desfășurat chiar în interiorul instituției de învățământ suuperior, Leon Zăgrean le-ar fi cerut studenților să nu mai poarte mască, conform Newsweek România.

„Un aspect îngrijorător a fost că la unul dintre examene am intrat, fără mască, într-un amfiteatru, bineînțeles respectându-se normele de distanțare fizică, cu intenția de a solicita studenții pentru o fotografie, fără mască, ținând seama că toate cursurile din semestrul trecut au fost online. Spre surpriza mea, doar câțiva studenți au răspuns pozitiv…”, spunea profesorul doctor Leon Zăgrean pe Facebook.

El a distribuit pe rețelele de socializare mai multe teorii ale conspirației, dar și sfaturi prin care îndemna oamenii să nu se vaccineze anti-COVID-19, pentru că morcovul, ceapa și ciupercile ar fi mai bune decât orice vaccin.

În urma mai multor articole apărute în presă, profesorul a fost cercetat de Comisia de etică a UMF și destituit din funcția de șef al catedrei de Fiziologie şi Neuroştiinţe Fundamentale. Destituirea a fost anunțată chiar de către cadrul universitar, care a recunoscut că cercetarea sa disciplinare a intervenit după articolele din Newsweek România.

„Destituirea s-a făcut într-un mod total ilegal”

„Pornind de la articolul apărut în ziarul Național, care mie mi s-a părut absolut rezonabil, site-ul newsweek.ro a publicat un material foarte denigrator la adresa mea, care a răstălmăcit lucrurile, iar Comisia de etică și deontologie a UMF Carol Davila București s-a autosesizat și mi-a cerut să dau lămuriri asupra acestor aspecte. Apoi conducerea universității m-a destituit din funcția de șef de disciplină.

Destituirea s-a făcut într-un mod total ilegal și au numit pe altcineva, deși conform regulamentelor universității, numirea șefilor de discipline se face în urma alegerilor. Astăzi (n.r. ieri) avem ședința de Senat și și am cerut rectorului să analizeze această situație, pentru că eu nu pot să accept aceste modificări ilegale, aceste mișculații. Mă voi adresa chiar și justiției, dacă va fi nevoie.

Au încercat să mă șantajeze cu prelungirea activității didactice, peste vârsta de pensionare, care a fost aprobată de Senatul universității în primăvară. Le-am spus că pot ieși la pensie, nu am o problemă cu acest lucru, dar nu vreau să-mi termin cariera ieșind pe ușa din spate”, a declarat prof.dr. Leon Zăgrean pentru ziarul Național.