În dosarul de mega evaziune fiscală în care patronul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Florian Walter a fost dat în urmărire generală deoarece se sustrage cercetărilor, a fost arestat și profesor universitar de la Facultatea de Științe Economice din Cluj, considerat creierul întregii afaceri.
Procurorii DIICOT București, susțin că profesorul Iustin Pop (foto) era creierul afacerilor ilegale derulate de patronul firmei de salubritate Romprest dar și al echipei de fotbal Universitatea Cluj, Florian Walter.
Pop este profesor la FSEGA din Cluj Napoca, și le preda studenților despre modu în care trebuie ținută în mod corect contabilitatea unei firme de afaceri.”Materia este una complicată dar se referă mai exact la cum să nu faci evaziune fiscală și să conduci corect contabilitatea unei societăți comerciale. Domnul profesor nu a mai venit la ore și am aflat că a fost arestat tocmai pentru evaziune fiscală”, spune o studentă.
Prejudiciu de 18 milioane de lei
În referatul prin care procurorii DIICOT au solicitat arestarea lui Pop și a celorlalte persoane implicate se arată că universitarul clujean era omul de încredere a lui Walter Florian și care supraveghea derularea tuturor activităților financiare fictive, între firmele care fac parte din grupul patronat de omul de afaceri. ”De asemenea, unul dintre suspecţi îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor ”fantomă" ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor "fantomă", însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar”, descriu procurorii DIICOT activitatea derulată de profesorul Iustin Pop.
În comunicatul DIICOT se arată că Walter Florian a pus la cale o inginerie financiară prin care a sustras din societățile sale suma de 18.5 milioane de euro. ”În perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul W. F., care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale "tip fantomă", pentru realizarea operaţiunilor ilicite. Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul Walter Florian a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă", fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul Walter Florian, în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv suspectului Walter Florian, operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat”, se arată în comunicatul DIICOT.