Un primar a fost acuzat că şi-a renovat restaurantul pe banii primăriei. Ce au hotărât judecătorii

Sursă: Khwaneigq | Dreamstime.com

Primarul de la Mărăşeşti a fost pus sub control judiciar după ce a fost acuzat că a investit în restaurantul său din banii primăriei și că a schimbat masa caldă a elevilor cu sandwich-uri ieftine. Nu sunt singurele infracțiuni pe care acesta le-a făcut.

Primarul de la Mărăşeşti, Valerică Chitic, este acuzat că a înlocuit masa caldă a elevilor, subvenţionată de la Guvern, cu câteva felii de pâine. El are şapte capete de acuzare, fapte comise în 2021-2022. Judecătorii au mai aflat că a luat și bani din primărie pentru a își renova restaurantul.

„În temeiul art. 215 alin. 1 şi 2 C.proc.pen, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: - să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat; - să informeze de îndată organul judiciar pe rolul căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; - să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; - să nu părăsească ?ara decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar pe rolul căruia se află cauza.

Supravegherea inculpatului pe durata măsurii preventive va fi efectuată de Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea. În baza art. 215 alin. 3 C.proc.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar va fi înlocuită cu o măsură preventivă mai gravă. Dispune emiterea adreselor prevăzute de art. 215 alin. 5 C.proc.pen. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare în contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor.

Valerică Chitic, 7 capete de acuzare

Valerică Chitic a primit şapte capete de acuzare: folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional.

Mărăşeşti s-a aflat printre localităţile selectate la nivel naţional în cadrul unui proiect de reducere a abandonului şcolar, unde câteva sute de elevi ar trebui să primească, zilnic, o masă caldă. Autoritățile au decis că părinții nu își permit să le ofere tinerilor hrană la pachet. „În loc de masă caldă, primarul dădea în şcoală un sandwich cu şuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, spun surse din anchetă.

Judecătorii au mai descoperit că primarul s-a folosit de fondurile oraşului, pentru renovarea restaurantului pe care îl deţine. „A determinat un funcţionar din primărie să întocmească un referat pentru materiale de construcţie, pe care le-a folosit pentru renovarea restaurantului propriu. La lucrările de renovare a folosit şi angajaţii primăriei”, a mai spus aceeaşi sursă, potrivit Adevărul.ro.