Editura Evenimentul si Capital

Un posibil model de urmat? Pe lângă alegeri, în Republica Moldova este azi un referendum

Autor: | | 0 Comentarii | 551 Vizualizari

Republica Moldova își alege azi reprezentanții în Parlament. Se aplică pentru prima oară sistemul mixt. Adică dintre cei 101 deputați, 50 vor fi aleși pe liste de partid, iar restul uninonimal.

Republica Moldova își alege azi reprezentanții în Parlament. Se aplică pentru prima oară sistemul mixt. Adică dintre cei 101 deputați, 50 vor fi aleși pe liste de partid, iar restul uninonimal.

Noua reglementare, arată presa din Chișinău, a fost adoptată în 2017. Electoratul însă nu prea înțelege cum e cu sistemul acesta, pentru că azi cetățenii văd pe unii candidați că își încearcă forțele și în sistemul uninominal, dar și pe lista unui partid.

Asta, evident, le-ar spori acelor candidați șansa de a accede în Parlament. Ziariștii de la „Timpul” arată ce scrie în Codul Electoral, modificat și el după ce a fost schimbată legislația în domeniu, cu doi ani în urmă.

Anume „dacă un candidat ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid”.

Un partid câștigă locuri în Parlament dacă trece de pragul electoral de 6%. Pentru un bloc electoral pragul e de 8%. În privința cirumsripțiilor uninominale, câștigă acelș candidat care obține cele mai multe voturi.

Dar azi mai are loc un eveniment important, anume referendumul în care alegătorii sunt îndemnați să răspundă la două întrebări. Una dintre ele este mai mult decât interesantă. În esență, electoratul va decide dacă e bine ca un deputat să fie revocat sau demis, sunt doi termeni folosiți în întrebare.

Dar de deputatul să-și piardă funcția? Dacă nu-și îndeplinește obligațiile, în conformitate cu mandatul pe care l-a câștigat în urma alegerilor. Altfel spus, dacă una a promis și alta face în Parlament.

Tot azi cetățenii Republicii Moldova mai au ceva de făcut atunci când intră în secția de vot. Să răspundă la două întrebări în cadrul unui referendum. Prima sună astfel : „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?”. Iar a doua : „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI