Un posibil bust al Cleopatrei, găsit într-un templu egiptean antic. Ce spun arheologii

cleopatra_faraon_egipt Illustration: Ratpack2 | Dreamstime.com

O statuie mică a unei femei purtând o coroană regală o poate reprezenta pe Cleopatra a VII-a, regina egipteană care i-a iubit pe Iulius Cezar și pe Marc Antoniu, a spus un arheolog. Există și arheologi care consideră că statuia este a altcuiva.

Statuia care o poate reprezenta pe Cleopatra a VII-a

Statuia de marmură albă - care este suficient de mică pentru a încăpea în mâna unei persoane - arată o femeie purtând o coroană regală. Kathleen Martinez, un arheolog care conduce echipa egipteano-dominicană care excavează situl, crede că statuia o înfățișează pe Cleopatra a VII-a. Cleopatra a VII-a (a trăit între 69 și 30 î.Hr.) a fost ultimul conducător al dinastiei ptolemaice, care a început când Ptolemeu I Soter, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, a început să conducă Egiptul antic în 305 î.Hr.

Statuie Celopatra. Sursa foto Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Unii arheologi au o altă părere

Alți arheologi nu cred că bustul o înfățișează pe Cleopatra, ci pe o altă prințesă sau o altă femeie regală. Zahi Hawass, un fost ministru egiptean al antichităților care nu a fost implicat în descoperire, dar care a excavat în trecut în acest sit, a declarat că el crede că bustul datează de după epoca Cleopatrei.

„M-am uitat cu atenție la bust. Nu este deloc Cleopatra; este roman”, a declarat Hawass pentru Live Science. În timpul dinastiei Ptolemaice, faraonii erau portretizați cu stiluri de artă egiptene, nu romane. Perioada romană în Egipt a început în anul 30 î.Hr. după moartea Cleopatrei. Mormântul ei nu a fost găsit niciodată, chiar dacă mulți l-au căutat fără oprire.

Statuie Celopatra. Sursa foto Wikipedia

Taposiris Magna a fost un oraș fondat în jurul anului 280 î.Hr. în apropierea Mării Mediterane; avea un număr de temple dedicate lui Osiris și Isis, printre alte zeități. Un fragment dintr-un alt bust care înfățișează un rege purtând „Nemes” a fost descoperit lângă bustul femeii la templul din Taposiris Magna.

Alte lucruri găsite de arheologi

Arheologii au dezgropat și 337 de monede, dintre care multe o înfățișează pe Cleopatra a VII-a, lângă busturi. S-au găsit și o varietate de alte artefacte, cum ar fi lămpi cu ulei; un inel de bronz dedicat lui Hathor, o zeiță a cerului asociată cu fertilitatea și dragostea; și o amuletă gravată cu fraza „Justiția lui Ra a apărut”. (Ra era zeul soarelui).

Toate artefactele au fost găsite aproape unul de altul și făceau parte dintr-un „depozit de fundație” la templu, se arată în declarație. Egiptenii antici îngropau de obicei un depozit de obiecte chiar înainte de a începe construcția unei structuri importante.

Arheologii au găsit și rămășițele unui templu la Taposiris Magna, care a fost folosit aproximativ între secolele al IV-lea și al II-lea î.Hr., în perioada ptolemeică. Lângă acest templu, ei au descoperit o necropolă care conținea cel puțin 20 de morminte. Sub apă, ei au găsit rămășițe umane, ceramică și structuri care nu au fost identificate sau datate.