Până în 1970, cercetătorii erau de părere că fundul oceanului era un teren vast şi sărac. În ultimii 40 de ani, însă, au fost descoperite mai multe specii de vieţuitoare marine care demonstrează cât de multe mai avem de aflat despre planeta noastră.
Viermele din imagine a fost descoperit la aproape un kilometru adâncime. Pentru a supravieţui, aceştie viermi care nu au văzut lumina soarelui, s-au adaptat condiţiilor extreme, relatează ediţia de astăzi a publicaţiei electronice "The Sun". Viermişorii, care au 1, cel mult 3 centimetri lungime, fac parte dintr-un întreg ecosistem care s-a dezvoltat pe fundul oceanelor. Aceste organisme supravieţuiesc datorită unor concetraţii chimice unice din mediul lor. Viermii au fost găsiţi în "gurile de aerisire" hidrotermale ale scoarţei terestre, din zonele cu o activitate seismică intensă, ori la marginea plăcilor tectonice. Prin aceste "guri de ventilaţie" se eliberează apă extrem de fierbinte şi un cocktail de substanţe chimice, favorabile dezvoltării acestor viermi şi a altor organismelor care intră în meniul zilnic al vieţuitoarelor care seamănă cu un extraterestru.

Şi, pentru că pe fundul oceanelor condiţiile au mai multe elemente în comun decât cu restul Terrei, cercetătorii sunt de părere că descoperirea acestor mici monştri marini demonstrează că poate exista viaţa şi pe alte planete. Astfel de "guri de aerisire" au fost descoperite şi pe Europa, luna planetei Jupiter, şi se presupune că au existat şi pe Marte, mai scrie "The Sun".

Chiar dacă au cel mult trei centimetri lungime, o imagine mărită arată dinţi ascuţiţi şi înspăimântători, cu ajutorul cărora prind bacterii şi alte organisme care trăiesc în cocktail-ul chimic. Toate aceste organisme se dezvoltă datorită "supei" de elemente chimice, întrucât, din cauza lipsei soarelui, fotosinteza nu este o opţiune la o adâncime atât de mare.

Cum explorările în adâncurile oceanelor continuă, cercetătorii depăşesc, constant, praguri ale cunoaşterii şi oferă lumii descoperiri extraordinare.