Un oficial confirmă „avioanele CIA“

Un oficial român a mărturisit presei americane, sub anonimat, că a fost martor la transferarea unor prizonieri suspectaţi de terorism în avioane ale CIA, pe baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Associated Press (AP), preluată de „Washington Post“, a prezentat mărturia, sub anonimat, a unui oficial român care declară că ar fi asistat la schimburi de „pachete“ suspecte, pe baza de la Mihail Kogălniceanu, despre care crede că erau, de fapt, prizonieri ai CIA. Până acum, autorităţile române au negat astfel de operaţiuni.

Totuşi, sursa invocă un avion care a aterizat de trei ori în 2004 şi de două ori în 2005 şi a preluat „colete“ de mari dimensiuni de la un microbuz care îl aştepta pe pistă. Aeronava decola apoi spre o destinaţie din Africa de Nord, cu încărcătura şi doi agenţi CIA la bord. Oficialul menţionează şi cursele regulate Irak-România, a două avioane ale SUA. Sub pretextul unor probleme tehnice, aeronavele aterizau şi aşteptau, sub pază, într-o zonă cu acces limitat, din apropierea pistei.

Aşteptarea dura câteva zile, nu aveau loc reparaţ ii, iar scena ieşea din procedurile- standard. „De la 50 de metri distanţă ai impresia că sunt «pachete». Dar cred că erau oameni în avion şi că erau bine camuflaţi“, a declarat românul pentru AP. Potrivit oficialului, în incinta bazei există trei clădiri cu acces interzis pentru personalul românesc.

UE ne cere lămuriri Potrivit Realitatea TV, comisarul european pe justiţie, Franco Frattini, a solicitat Bucureştiului noi lămuriri legate de acest subiect. Altfel, Ioan Talpeş, ex-director SIE şi ex-consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, admite existenţa unor aranjamente secrete între România şi SUA, care aprobau aterizarea avioanelor CIA, dar spune că nu ştie nimic despre genul operaţiunilor.

În schimb, Mircea Dionisie, fostul director al Aeroportului Internaţ ional „Mihail Kogălniceanu“, nu reţine să fi văzut prizonieri sau pachete suspecte. „Nu ne dădeam seama dacă existau zboruri suspecte. Încărcătura era secretă şi nu deserveam noi avioanele“, ne-a declarat Dionisie Mircea. Cât despre rangul sursei citate de AP, Dionisie sugerează că ar putea fi vorba nu despre vreun ofiţer, ci „doar despre cineva la nivel de ministru sau secretar de stat de la Apărare“. (A contribuit Feri Predescu)