Un nutriționist de la Harvard recomandă evitarea acestor alimente. Sunt catastrofale pentru creier

Un nutriționist de la Harvard recomandă evitarea acestor alimente. Sunt catastrofale pentru creier Sursa: Dreamstime.com

În cadrul Facultății de Medicină de la Harvard, Uma Naidoo a petrecut ani de zile studiind modul în care bacteriile noastre intestinale declanșează procesele metabolice - și chiar crizele de inflamație cerebrală - care afectează concentrarea și raționamentul.

„Studiile existente indică ideea că putem reduce probabilitatea apariției demenței evitând alimentele care ne compromit bacteriile intestinale și ne slăbesc memoria”, a scris experta în editorialul său pentru CNBC.

Pentru a păstra sănătatea creierului și pentru a stimula gândirea analitică și luarea de decizii bune, ea recomandă evitarea a cel puțin cinci tipuri de alimente.

Zaharuri adăugate

Zaharurile adăugate nu există în mod natural într-un aliment sau băutură, ci sunt adăugate în timpul procesării sau preparării. Zaharurile adăugate furnizează calorii, dar au o valoare nutritivă redusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creierul folosește energia sub formă de glucoză pentru a alimenta activitățile celulare. Cu toate acestea, o dietă bogată în zahăr poate duce la un exces de glucoză în creier, pe care studiile au asociat-o cu probleme de memorie și cu reducerea plasticității hipocampusului, partea din creier care controlează memoria.

Alimentele procesate, cum ar fi produsele de patiserie și băuturile răcoritoare, care sunt adesea pline de zaharuri rafinate și adăugate, inundă creierul cu prea multă glucoză. Pentru femei în special, Asociația Americană a Inimii recomandă să nu consume mai mult de 25 de grame de zaharuri adăugate pe zi. Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 36 de grame pe zi.

Alimente prăjite

Un studiu recent la care au participat 18 080 de persoane a constatat că o dietă bogată în alimente prăjite este legată de scoruri mai mici la învățare și memorie.

Aceste „mici momente de plăcere” provoacă inflamații la nivelul vaselor de sânge care alimentează creierul cu sânge. De asemenea, crește nivelul de depresie la unele persoane.

Carbohidrați cu indice glicemic ridicat

Chiar dacă alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele și orice altceva făcut din făină rafinată, nu au un gust dulce, organismul uman le procesează în același mod ca și zahărul.

Calitatea scăzută a carbohidraților consumați influențează apariția bolilor psihice, cum ar fi depresia și anxietatea. Potrivit studiilor, carbohidrații de „cea mai bună calitate" sunt cerealele integrale, alimentele bogate în fibre și cele cu un indice glicemic (IG) scăzut, care măsoară rapiditatea cu care alimentele sunt transformate în glucoză în timpul digestiei.

Cu cât un aliment este transformat mai repede în glucoză, cu atât mai mare este indicele său IG. Carbohidrații cu IG ridicat includ cartofii, pâinea albă și orezul alb. Mierea, sucul de portocale și pâinea integrală sunt alimente cu IG mediu. Alimentele cu IG scăzut includ legumele verzi, majoritatea fructelor, morcovii cruzi, fasolea, năutul și lintea.

Alcool

Munca excesivă „duce adesea la consumul excesiv de alcool în weekenduri, ca o modalitate de a scăpa de stres", a explicat Dr. Naidoo. Un studiu publicat în urmă cu trei ani în British Medical Journal a indicat că persoanele care consumau mai mult de 14 băuturi pe săptămână prezentau un risc mai mare de demență în comparație cu cele care consumau alcool cu moderație.