Un nou val de evacuări şi repatrieri ale romilor din Franţa

Noul ministru francez de Interne, Manuel Valls, se pare că aplică aceeaşi politică cu privire la romii din Franţa ca şi predecesorii săi de dreapta, Claude Guéant şi Brice Hortefeux, continuând evacuarea taberelor de romi din România şi Bulgaria şi repatrierea acestora.

Majoritatea ziarelor franceze dezbat, azi, problema romilor, ca urmare a comunicatului dat, ieri, de Ministerul de Interne, care dă asigurări că operaţiunile de evacuare a cetăţenilor est-europeni din taberele ilegale, decise de justiţie, vor fi puse în practică "ferm" şi "de fiecare dată când se impun". Ziarul "Le Progres" scrie că mai multe familii de romi din regiunea Ron-Alpi (est) sunt expulzaţi, astăzi, în România, într-un program de acordare a unui ajutor de repatriere de către Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare. Mai multe operaţiuni de evacuare a taberelor au avut deja loc sau sunt programate în zonă, mai ales la Lyon, potrivit ziarului. Asociaţiile care sprijină familiile de romi spun că aceştia aleg varianta întoarcerii în ţară pentru că nu au alternativă. Promisiuni electorale François Hollande promisese, totuşi, în luna martie, în timpul campaniei prezidenţiale, într-o scrisoare adresată unei asociaţii de ajutorare a romilor, că "atunci când o tabără insalubră va fi desfiinţată, se vor propune soluţii alternative, pentru că nu se mai poate continua aşa, ca aceste familii să fie alungate dintr-un loc în altul fără să se ofere vreo soluţie", scrie şi ziarul Ouest France.

Săptămânalul L'Express reaminteşte faptul că, deşi sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, resortisanţii români şi bulgari îşi găsesc cu greu un loc de muncă în Franţa, din cauza măsurilor "tranzitorii", care restricţionează accesul pe piaţa muncii până la 31 decembrie 2013. Toate instanţele europene le-au cerut celor zece state, care aplică efectiv aceste măsuri, să le abroge. De mai multe ori, Parlamentul European, precum şi Înalta Autoritate de Lupta Împotriva Discriminărilor şi pentru Egalitate (HALDE), au denunţat caracterul discriminatoriu al respectivelor măsuri, dar fără niciun efect.

În luna octombrie, senatoarea franceză Aline Archimbaud (EELV) va depune o propunere de rezoluţie pentru renunţarea la aceste măsuri tranzitorii şi al cărei scop este deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari în vederea integrării acestora, precizează Agerpres.