Un nou scandal pe litoral: barurile de pe plajă

Un nou scandal pe litoral: barurile de pe plajă

Primarul PSD Radu Mazăre acuză Direcţia Apelor Dobrogea Litoral că nu a demolat construcţiile ilegale din Mamaia.

Primăria Constanţa şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului de pe Litoral au acuzat ieri Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) că a compromis deschiderea sezonului estival de la 1 Mai.

Şi asta pentru că pe plajele de pe litoral dezorganizarea este la ea acasă. Miile de turişti care şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai la mare au fost nevoiţi să-şi cumpere răcoritoarele de la terasele sau chioşcurile din staţiuni, deoarece nici unul dintre beach-barurile de pe plajă nu funcţionează. Amenzile, contestate în instanţă Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al plajei Mamaia a fost aprobat la jumătatea lunii martie de Consiliul Local Municipal Constanţa, la intervenţia Direcţiei Apelor Române şi a Prefecturii. Conform PUZ, pe plajele din Mamaia trebuiau să funcţioneze doar 26 de beach-baruri noi, iar tot ce fusese construit ilegal urma să fie demolat până la 1 Mai. Directorul DADL, Gheorghe Babu, a început operaţiunea de demolare în data de 20 martie şi tot atunci s-a şi oprit.

„Din informaţiile mele, s-au dat şpăgi mari ca să nu fie demolate aceste construcţii ilegale de pe plajă“, acuză primarul PSD Radu Mazăre. El susţine că „pe nisip au apărut între timp şi alte cluburi sau discoteci, fără ca Apele Române să ia vreo măsură“. Cu toate acestea, primăria nu poate demola beach-barurile ilegale din Mamaia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Tot ce e construit acum pe plajă e ilegal. Am dat deja 33 de amenzi a câte 1.000 lei pentru beach-baruri ilegale şi vreo 17 amenzi pentru alte utilităţi. Dar operatorii de plaje le contestă în instanţă, şi procesul poate ţine şi doi ani“, spune, la rândul lui, Dayan Fetislam, director al Corpului de Control din cadrul Primăriei Constanţa.

„Nu e posibil aşa ceva! Hotelurile au fost deschise, la fel şi terasele şi restaurantele, dar cât timp pe plajă nu sunt şezlonguri, umbrele şi beachbaruri care se cer într-o staţiune estivală, din punctul nostru de vedere DADL trebuia să ia măsuri şi să rezilieze contractele cu operatorii de plaje“, a declarat preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin.

Directorul DADL, Gheorghe Babu, susţine că, „până la jumătatea lunii mai, toate construcţiile ilegale de pe nisip vor fi demolate“, iar pentru cele cuprinse în PUZ va obţine autorizaţii de construcţie de la Primăria Constanţa. Mulţi operatori de plajă au contestat PUZ-ul în instanţă pe motiv că sunt prea puţine beach-baruri. MAMAIA Taxa de barieră, de la 1 iunie Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, ieri, că taxa de intrare în staţiunea Mamaia va fi aplicată de la 1 iunie. Taxa de barieră va fi percepută turiştilor din afara judeţului Constanţa, dar şi localnicilor care au maşini înmatriculate în alte zone ale ţării şi nu anunţă primăria. Taxa pentru fiecare intrare va costa 3 lei, abonamentul pe o zi, 4 lei, pe o săptămână, 23 de lei, iar pentru toată vara, 246 lei.

Taxa de acces în staţiunea Mamaia a fost introdusă în 2003 şi a funcţionat până în 2005. Prefectura Constanţa a atacat în contencios-administrativ hotărârea privind taxa respectivă, iar instanţa a anulat-o în 2006. Primarul Mazăre a făcut recurs, iar în 2007 a câştigat procesul şi a reintrodus taxa de acces în Mamaia.