Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou record absolut pentru NASA. Sonda Parker „a atins” învelișul fierbinte al Soarelui. VIDEO-FOTO
Un nou record absolut pentru NASA. Sonda Parker „a atins” învelișul fierbinte al Soarelui. VIDEO-FOTO

Un nou record absolut pentru NASA. Sonda Parker „a atins” învelișul fierbinte al Soarelui. VIDEO-FOTO

Sonda Parker de la NASA tocmai a trecut la cea mai apropiată distanță de Soare de până acum. Nimic construit de mâini umane nu a ajuns vreodată mai aproape de Soare decât sonda Parker Solar Probe.

Sonda Parker s-a apropiat atât de mult încât a „atins” învelișul exterior și fierbinte al Soarelui. Astfel, sonda a oferit cercetătorilor de la NASA o priveliște fără precedent.

Nava spațială, de dimensiunile unei berline, este echipată cu tehnologie revoluționară care îi permite să „atingă” soarele . Miercuri, cercetătorii NASA au lansat primul set de date științifice din misiune, detaliind primele măsurători dintr-unul dintre cele mai extreme medii ale sistemului solar.

Planeta Venus a avut un rol decisiv pentru a realiza această premieră mondială

Sonda solară Parker folosește forța gravitațională a planetei Venus pentru a ajunge mai aproape de Soare. Astfel, sonda atinge viteze tot mai mari de fiecare dată. Sonda, care a fost lansată în august 2018 (video) într-o misiune specială: de a studia soarele, şi a zburat din ce în ce mai aproape de cuptorul sistemului nostru solar, folosind planeta Venus. Pe 29 aprilie Parker călătorea cu o viteză aproape de neînțeles – suficient de rapidă pentru a înconjura Pământul de 13 ori într-o singură oră.


Tehnica aleasă de NASA a funcționat atât de bine încât sonda spațială a doborât două recorduri în timpul celei mai recente apropieri de Soare de săptămână trecută. În primul rând, sonda solară Parker a atins o viteză de peste 530.000 km/h. Asta ar fi îndeajuns de rapid pentru a înconjura de 13 ori Pământul în decurs de o oră și pentru a deveni cel mai rapid obiect produs vreodată de omenire.

De asemenea, sonda s-a apropiat mai mult de Soare, ajungând la „doar” 10,4 milioane de kilometri distanță, decât orice altă navă spațială din istorie.

Sonda solară Parker, așteptată să doboare alte recorduri

Deținătorul anterior al recordului, tot sonda solară Parker, cel mai probabil nu a fost prea dezamăgit. Totodată, NASA nu vrea să renunțe acum cât este în frunte, așa că nava spațială este așteptată să doboare propriile sale recorduri din nou anul acesta. Sonda va folosi din nou forța gravitațională a planetei Venus pentru că numai așa va ajunge mai aproape de Soare cu viteze inimaginabile chiar şi pentru oamenii de ştiinţă, scrie cnet.