Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou atentat! Zeci de persoane ucise și copii răpiți. La final, 70 de case au fost arse
Un nou atentat! Zeci de persoane ucise și copii răpiți. La final, 70 de case au fost arse

Un nou atentat! Zeci de persoane ucise și copii răpiți. La final, 70 de case au fost arse

Jihadiștii își continuă atentatele pe suprafața întregului glob. După ce Europa s-a cutremurat în urma acțiunilor petrecute pe teritoriul Franței, a venit rândul Africii să anunțe un atentat revendicat de Boko Haram.

Din primele informații reiese că cel puțin 12 persoane au fost uciși, iar atentatul a purtat semnătura jihadiștilor Boko Haram. Teroriștii au ucis 12 persoane şi au răpit alte şapte, duminică, într-un atac asupra unui sat de lângă Chibok, în nord-estul Nigeriei, au anunţat surse locale, relatează AFP.

Jihadiştii, aflaţi în şase vehicule, au atacat satul Takulashi, la 18 km de Chibok, au tras asupra locuitorilor şi au ars case.

Teroriştii au ucis 12 persoane, inclusiv doi dintre membrii noştri care au ripostat”, a declarat Abwaku Kabu, liderul unei miliţii locale de autoapărare susţinute de guvern, notează Agerpres.

Jihadiștii de la Boko Haram au furat mașina miliției

Membrii miliţiei, care au intervenit să apere satul la bordul a două camioane, erau mai puţini ca număr decât atacatorii care le-au luat unul dintre camioane, a precizat el.

De asemenea, jihadiştii au răpit şapte persoane, ”trei femei şi cei patru copii ai lor” şi au incendiat 70 de case după ce au furat alimente, a declarat, la rândul său, un lider comunitar din Chibok, Ayuba Alamson, care a confirmat bilanţul de 12 morţi.

Oraşul Chibok a fost teatrul în 2014 a răpirii spectaculoase de către Boko Haram a 276 de elevi, ceea ce a provocat reacţii la nivel internaţional. 57 dintre ei au putut scăpa la scurt timp după răpire, 107 au fost ulterior salvaţi sau eliberaţi după negocieri, dar 112 sunt încă în captivitate.

Și Franța e în stare de alertă

Un atacator înarmat cu un cuţit a ucis joi, la Nisa, trei persoane, inclusiv o femeie. Persoana de sex feminin a fost decapitată. Evenimentele tragice au avut loc la o biserică din Nisa, oraş din sudul Franţei, a informat poliţia locală.  Incidentul a fost descris de primarul oraşului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept un atac terorist.

Estrosi a confirmat existenţa a trei victime şi a declarat că suspectul tot repeta sintagma „Allah akbar”. El a vorbit cu reporterii şi a calificat atacul din Nisa drept „islamofascism”.

Edilul din Nisa a scris pe Twitter că atacul cu cuţitul a avut loc în interiorul sau în apropierea bisericii Notre-Dame de pe bulevardul Jean Medecin, principala arteră comercială din oraş, şi că poliţia l-a reţinut pe atacator care se află în prezent internat într-un spital.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ar urma să se deplaseze la Nisa, a mai precizat Estrosi.

Poliţia a transmis că două persoane au fost confirmate decedate în atac, iar mai multe persoane au fost rănite. O sursă din poliţie a confirmat informaţia că o femeie a fost decapitată. Şi preşedinta Adunării Naţionale (fostul Front Naţional, de extremă dreapta), Marine Le Pen, a vorbit tot despre o decapitare care s-ar fi produs în timpul atacului.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT).

Ministrul de interne Gerald Darmanin a anunţat pe Twitter organizarea unei ”reuniuni de criză” la Paris.

Potrivit postului BFMTV, a fost sesizat parchetul naţional antiterorist, fiind deschisă o anchetă pentru asasinat şi tentativă de asasinat având legătură cu un act terorist.

Atacul are loc în contextul în care Franţa încă nu şi-a revenit după decapitarea, la începutul lunii, la Paris, a profesorului de istorie Samuel Paty de către un tânăr de 18 ani, de origine cecenă. Paty prezentase la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo care îl înfăţişau pe profetul Mahomed.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: