Editura Evenimentul si Capital

Un nou ”Armaghedon” la Romgaz

Autor: | | 0 Comentarii | 4448 Vizualizari

Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz – o structură care a scos la iveală în ultimii an mai multe fapte reprobabile care se petrec în interiorul companiei de stat cu sediul central la Mediaș – a publicat o nouă scrisoare de genul ”Armaghedon”. Subiectul principal: beneficiarii gazelor naturale la prețuri reglementate.

Noul apel al Asociației Salariaților Responsabili din Romgaz – transmis redacției Evenimentul Zilei – ridică semne de întrebare asupra modului în care sunt vândute gazele naturale către companii private precum E.On sau Engie. Totodată, Asociația în discuție estimează pierderi în continuă creștere pentru Romgaz datorită prețurilor practicate pentru vânzarea de gaze naturale către Electrocentrale București și Electrocentrale Galați.

Cine profită din vânzarea a două treimi din gazele Romgaz?

”Majoritatea cantităților de gaze naturale produse de Romgaz sunt vândute către EON si GDF (Engie), companii care obțin profit substanțial de pe urma revânzării acestor cantități pe piața din România. Managementul Romgaz este în slujba EON și GDF Suez, politica comercială, concepută de către aceștia și aprobată de Consiliul de Administrație al companiei naționale, asigură celor două companii, EON și GDF, cantitățile de gaze naturale la prețuri convenabile acestora. Politica comercială a Romgaz asigură EON și GDF Suez posibilitatea ca aceste companii să facă jocurile pe piața gazelor naturale din România”, își încep noua serie de dezvăluiri cei din cadrul ASRR.

”Este cunoscut faptul că EON a susținut numirea domnului Metea Virgil Marius la conducerea Romgaz (Metea a deținut anterior funcția de director al SC EON Energie România SA, Tg. Mureș). Metea a fost susținut și de Avram Pantelimon – director al Sucursalei de Producție Gaze Naturale Târgu Mureș, care avea interese pentru companiile ginerelui său, Șandru IOAN, companii (Romoil SA și Industrial Trading) care au vândut Romgaz compresoare și tubulatură. Influența lui Avram Pantelimon vine și din prietenia acestuia cu Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta) ambii fiind vânători. GDF Suez își asigură cantitățile de gaze, cu acordul și bunăvoința lui Metea, prin slugărnicia aratată față de această companie de către Cindrea Corin, director general adjunct Romgaz, și Ciolpan Vasile, director comercializare, ambii însărcinați cu vânzarea gazelor naturale de către domnul Metea Virgil, în calitatea sa de director general.

Metea, împreună cu Cindrea și Ciolpan au dispus, în ultimii 3 ani, vânzarea unei cantități de peste 63% din totalul gazelor vândute de către Romgaz doar către EON și GDF la prețuri care au permis EON și GDF să facă profit pe seama Romgaz, lipsind compania de profituri importante. Toate acestea s-au făcut cu știința unui alt personaj marionetă - Negruț Aurora, președintele consiliului de administrație al Romgaz. Ne întrebăm în aceste condiții care sunt interesele lui Negruș și Metea când decid vânzarea gazelor naturale către cele două companii, ce interese apără? Ale Romgaz sau ale EON și GDF? Aceste persoane ar trebui să plătească statului întregul prejudiciu produs prin vânzarea gazelor naturale către aceste companii la prețurile propuse de EON și GDF. De ce au permis Negruț și Metea ca EON și GDF Suez să facă profituri uriașe pe seama Romgaz? Ce au avut de câștigat, altfel decât personal? Pentru ca Romgaz nu a avut de câștigat.

Rugăm Curtea de Conturi a României să investigheze modul în care au fost stabilite prețurile de vânzare a gazelor naturale, pentru piața liberă, ce au fost livrate EON și GDF. Și pentru a identifica cu adevărat frauda făcută ar putea să compare politica de vânzare a Romgaz cu cea a OMV Petrom. Interesul de a-și umfla propriile buzunare a decizionalilor Romgaz a făcut posibilă și furnizarea unor cantități de gaze mai mari către aceste companii, decât cele obligatorii prevăzute de Actele normative emise de ANRE, pentru piața reglementată, cantități care mai apoi au fost vândute de către EON și GDF Suez pe piața liberă la prețuri net superioare celor de achiziție de la Romgaz. Toate acestea cu complicitatea ANRE și a domnului președinte Niculae Havrileț care asigură spatele celor din Romgaz.

Ne întrebăm de ce ANRE nu a reacționat când a aflat că aceste companii, cu complicitatea Romgaz, au cumpărat gaze la preț administrativ mic, stabilit de hotărâri de guvern, pentru piața reglementată și apoi le-au vândut la prețuri mult mai mari pe piața liberă. De ce nu a vândut direct Romgaz gazele naturale furnizate suplimentar către EON și GDF ca și cantități aferente pieței reglementate pe piața liberă către beneficiarii gazelor EON și GDF Suez sau altor companii interesate. De ce ani la rând domnii Metea, Cindrea și Ciolpan au preferat să încheie acte adiționale la contractele vechi de furnizare gaze naturale sau contracte directe fără negociere cu acceptare preț impus de GDF și EON și nu au scos la licitație gazele naturale producție Romgaz, în mod transparent și nediscriminatoriu? Rugăm organele de ancheta (în special DNA) să se sesizeze. Consiliul de Administrație al Romgaz, împreună cu Metea, Cindrea și Ciolpan au cauzat un prejudiciu de peste 400 de milioane de lei companiei naționale, prin politica comercială adoptată și deciziile de management.

Considerăm că DNA ar trebui să caute răspuns și să scoată la adevăr relațiile domnilor Metea, Cindrea și Ciolpan cu decizionali din EON si GDF Suez, pentru ca poporul român să vadă cum niște români au vândut parte din bogăția țării unor companii cu acționariat străin la prețuri derizorii, și și-au umflat, în același timp, buzunarele proprii.

De ce au avut nevoie domnii Metea, Cindrea și Ciolpan să fie slugarnici față de EON și GDF Suez, în condițiile salariilor mari pe care le au la Romgaz, substanțial mai mari decât ale unui cetățean român care muncește de dimineața până seara pentru 1.500 de lei? Avem încredere că DNA va face lumină, ca în toate celelalte cazuri de abuz în serviciu și corupție din România, și în acest caz grav de abuz în serviciu asociat cu aspecte de corupție. DNA ar trebui să ancheteze și complicitatea ANRE și a domnului Havrileț la această afacere, precum și EON si GDF pentru vânzarea unor cantități pe care le-au cumpărat pentru piața reglementată la preț administrativ de la Romgaz și le-au vândut ulterior pe piața liberă la un preț mult mai mare decât cel de achiziție, prejudiciind Romgaz și obținând profituri necuvenite.

Considerăm că persoanele corecte din ANRE, altele decât domnul Havrileț, precum și persoanele corecte din Romgaz din cadrul Departamentului Comercializare care ne-au sesizat aspectele de mai sus pot ajuta organele de anchetă să facă lumină în acest caz”.

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI