Evenimentul Zilei > Justitie > Un milionar a dat șpăgi ridicole unui șef de la Fisc pentru protecție și rambusări uriașe de TVA. “Ascultă aici, nimic nu-i complicat în viaţa asta, dacă vrei”
Un milionar a dat șpăgi ridicole unui șef de la Fisc pentru protecție și rambusări uriașe de TVA.  “Ascultă aici, nimic nu-i complicat în viaţa asta, dacă vrei”

Un milionar a dat șpăgi ridicole unui șef de la Fisc pentru protecție și rambusări uriașe de TVA. “Ascultă aici, nimic nu-i complicat în viaţa asta, dacă vrei”

Omul de afaceri George Moiş şi fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, au fost arestați pe 15 decembrie, de procurorii anticorupţie, după ce firma primului ar fi renovat casa fiicei lui Ardelean, în schimbul ajutorului pentru o rambursare TVA de peste 770.000 de lei. În plus, societatea era favorizată la inspecțiile Fisc-ului. Șpaga: renovarea garsonierei din București, gresie, faianță, uși etc.

În cursul lunii noiembrie 2013, Ardelean Ioan Mircea, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins lui Moiș Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de garsonieradeţinut de fiica lui Ardelean Ioan Mircea.

  • Potrivit DNA, în schimbul acestui folos patrimonial, Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.

Astfel, după ce a aflat de la interlocutorul său că SC Castrum Corporation nu va fi supusă în perioada imediat următoare unei inspecții fiscale, ci i se va rambursa TVA solicitată la data de 24 decembrie 2013, fapt care de altfel l-a și mulțumit pe inculpat, Ardelean Ioan-Mircea a luat apoi legătura telefonic cu Moiş Gheorghe, pe care l-a asigurat că în data de 24 decembrie 2014 va primi suma solicitată:

Gheorghe Moiș: Alo?

Ioan -Mircea Ardelean: Servus!

Gheorghe Moiș: Servus!

Ioan -Mircea Ardelean: No, uite. M-am interesat. N-ai văzut că te-am sunat?

Gheorghe Moiș: Ah, n-am…

Ioan -Mircea Ardelean: N-ai văzut.

Gheorghe Moiș: Nu, n-o fost telefonul la mine. Nu m-am mai uitat.

Ioan -Mircea Ardelean: Aha. No, deci în 24 primeşti…

Gheorghe Moiș: Bine, bine.

Ioan -Mircea Ardelean: Nu se face acuma controlul, se face ulterior. Deci în 24 eşti planificat…

Gheorghe Moiș: Bine. Mersi. Mersi, mersi mult.

………………………………………………………………………..

Din convorbirea telefonică, pe care Mircea Ardelean a purtat-o cu fiica sa în ziua de 13 decembrie 2013, ora 18:53:28, rezultă că, până la momentul respectiv, angajaţii societăţii Castrum Corporation S.R.L. Negreşti au îndreptat pereţii garsonierei şi au început să monteze gresia şi faianţa în bucătărie şi baie. Cu aceeaşi ocazie, Mircea Ardelean s-a angajat să discute cu Gheorghe Moiș ca aceasta să accepte (suplimentar faţă de înţelegerea existentă) să înlocuiască şi uşa de la baia apartamentului:

Ioan -Mircea Ardelean: Da de ce, ei nu pot comanda ?!

Andra Ardelean: Nu, că eu comand, eu nu… e complicat acuma.

Ioan -Mircea Ardelean: Da, schimb-o !

Andra Ardelean: Nu, n-o mai schimb, da' e complicat, nu o mai schimb… pentru că deja au spart, au scos uşile, au gletuit şi…

Ioan -Mircea Ardelean: Păi întreabă-i totuşi luni când mergi pe acolo, domnule, nu puteţi să o schimbaţi şi asta de la baie ?

Andra Ardelean: Nu ştiu care-i…

Ioan -Mircea Ardelean: Dacă nu au pus gresia, dacă nu au pus gresia… se poate schimba.

Andra Ardelean: Nu ştiu.

Ioan -Mircea Ardelean: Dacă nu au pus până lângă ea…

Andra Ardelean: E… e complicat, ştii de ce, pentru că trebe făcută factură pe firmă, trebuie…

Ioan -Mircea Ardelean: Da draga tati…

Andra Ardelean: Şi s-ar putea asta să…

Ioan -Mircea Ardelean: Da nu, nu-i treaba ta… fac ei…

Andra Ardelean: Ştiu, dar s-ar putea să nu mai îmi aducă în timp util uşa. Înţelegi?

Ioan -Mircea Ardelean: Încearcă, încearcă luni, că toată viaţa o să-ţi pară rău… aia nu o mai schimbi în veci ! Ascultă-l pe tăticul tău.

Andra Ardelean: E complicat tată, pentru că trebe să merg tocmai acolo, de unde am luat uşa…

Ioan -Mircea Ardelean: Nu-i complicat.

Andra Ardelean: Să merg, să comand uşă.

Ioan -Mircea Ardelean: Alo, alo, ascultă aici, nimic nu-i complicat în viaţa asta, dacă vrei.

Andra Ardelean: NU, nu o mai schimb, las-o aşa, nu o mai schimb.

Ioan -Mircea Ardelean: Alo, întreabă luni treaba asta, las' că-l întreb io atunci… o să-l întreb io luni. (se referă la Gheorghe Moiș n.r.)

Andra Ardelean: Bine, întreabă-l.

Ioan -Mircea Ardelean: Bine, bine draga tatii.”

După trei zile, la data de 16 decembrie 2014, Mircea Ardelean a informat-o fiica sa că a convenit cu Gheorghe Moiș să schimbe acea ușă:

Ioan -Mircea Ardelean: Da, vezi că am vorbit cu omul, o să mă duc la videoconferinţă, am vorbit cu omul ăsta şi o zis că schimbăm uşa.

Andra Ardelean: Da, da, da… da, da !

………………………………………………………………………..

Andra Ardelean: Da' cu cu cine ai vorbit ?

Ioan -Mircea Ardelean: Cu ăla mare, o zis că merge şi el pe acolo, mâine sau poimâine să vadă,

Andra Ardelean: Da ? A, super !

Ioan -Mircea Ardelean: Da. Şi i-am spus io, faceţi să nu…

Andra Ardelean: Să fie bine.

Ioan -Mircea Ardelean: Da, da, da, şi i-am zis, domule, dă-o dracului de treabă, chiar o uşă nu putem ? Da zice, o schimbăm, stai liniştit.

 

Cine este milionarul Moiș

Gheorghe Moiș are o avere de aproximativ  15-16 milioane de euro și afaceri în Imobiliare, construcții, textile, retail  Gheorghe Moiş a devenit cunoscut pentru una dintre cele mai mari tranzacţii de închiriere de pe piaţa comercială din Capitală. El a construit o clădire a cărei destinaţie iniţială era pentru spaţii office şi hoteliere, într-una dintre cele mai bune zone din Bucureşti, în Piaţa Victoriei.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: