Un membru CSM s-a spovedit și regretă abuzurile făcute. „Mi-e greu să vă exprim ce simt”

Un membru CSM s-a spovedit și regretă abuzurile făcute. „Mi-e greu să vă exprim ce simt”

Judecătoarea Mariana Ghena, membru CSM, regretă arestările pe care le-a pronunțat în trecut, în anumite dosare instrumentate de DNA. Ea și-a exprimat punctul de vedere în ultima ședință a CSM.

Un membru CSM regretă arestările din trecut. Judecătoarea Mariana Ghena se căiește pentru arestările pe care le-a făcut într-o serie de dosare DNA, în trecut. Astfel interpretează site-ul Luju.ro discursul pe care judecătoarea la susținut la ultima ședință a CSM. Mariana Ghena a vorbit împotriva desființării SIIJ și a dat o serie de exemple din activitatea sa de magistrat. Situații în care a adoptat o soluție, crezând că este legală, pentru ca, ulterior, să se ajungă la altă concluzie.

„Mi-e greu să vă exprim ce simt eu în condițiile în care am fost învestită cu o propunere de arestare preventive. Am dat tot ceea ce a fost mai bun din competența, din străduința mea de magistrat, astfel încât să dau o soluție legală. Pentru ca mai apoi, circumstanțial sau nu, concluzia să fie alta.

Un membru CSM regretă arestările din trecut

Nu mai vreau, domnule ministru, ca la Înalta Curte și, evident, la nici o instanță - vorbesc de Înalta Curte pentru că acolo am funcționat și sper să funcționez. Nu mai vreau să știu că pot fi învestită la ore târzii din seară și din noapte cu propuneri de arestare preventivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu inculpați retinuți, mulți la număr, astfel încât, pentru că procedura nu îmi permite - și asta vorbesc numai pentru mine, sunt și mulți alți colegi în situația mea – să fac toate eforturile astfel încât străduința să se concretizeze într-o măsură legală, temeinică, circumscrisă conștiinței mele și legii pe care am știut să o aplic și am învățat să o aplic”, a mai spus judecătoarea CSM.

Cei de la Luju apreciază că judecătoarea are mustrări de conștiință pentru arestarea preventivă a Crinuței Dumitrean și a avocatei Rodica Constantinovici. Este vorba despre un dosar care a fost clasat de DNA.

De ce nu trebuie desființată SIIJ

În acest context, judecătoarea a explicat de ce nu trebuie să fie desființată SIIJ. Ea a precizat că nu se justifică desființarea acestei secții pentru ca dosarele să fie transferate la DNA. Potrivit spuselor sale, ministrul Stelian Ion, face o confuzie atunci când susține că nu este normal să existe o structură specializată – SIIJ – care să ancheteze magistrații. Pe de altă parte propune ca cercetarea în dosarele de corupție care îi vizează pe judecători și procurori să fie transferată DNA.

„Cu ce ar fi mai bună acum revenirea la competența anterioară? Aceasta în condițiile în care un trecut nu prea îndepărtat mi-a arătat mie și multora dintre colegii noștri aspecte pe care nu am vrea vreodată sa le mai revedem. Mi-e greu să înțeleg ce a simțit colega mea de la Înalta Curte când i s-a formulat o sesizare disciplinară. Aceasta pentru că a respins o propunere de arestare preventivă”, a spus judecătoarea Mariana Ghena.

Mariana Ghena acuză presiunea sub care lucrează judecătorii

Mariana Ghena a precizat că asupra judecătorilor nu trebuie să mai existe presiuni pentru a rezolva anumite dosare într-un termen urgent. Potrivit spuselor sale, judecătorii s-au simțit vulnerabili și lipsiți de apărare, astfel că nu au putut judeca în condiții normale.

„Modul în care s-au petrecut lucrurile în ultima perioadă mi-a creat impresia că s-a creat o insecuritate a statutului judecătorului. În anumite momente, în anumite circumstanțe el este vulnerabil. Se simte vulnerabil pentru că nu este apărat cu toate mijloacele legale. Astfel încât să-i creeze siguranța faptului că poate judeca în cele mai bune conditii.

Și nu în stare de oboseală, nu în stare de surescitare, nu în stare de presiune. Și când spun presiune vă rog să nu vă gândiți la alte aspecte. Ci la presiunea volumului de muncă, de implicare, de efort, pe care îl presupune chiar și o singură cauză penală care are zeci de volume”, a mai spus magistratul.