„Îl rog public pe domnul ministru Tudorel Toader să explice exact afirmația: „Mi s-a spus că CSM va da aviz pozitiv" (pe proiectul de OUG pt modificarea OUG 7/2019).

Nu aș vrea că cineva să creadă că s-ar face cumva diverse înțelegeri și s-ar primi diverse asigurări, pentru că mai mulți colegi magistrați așa au perceput și mi-au adresat întrebări.

Reamintesc că avizul se acordă prin vot, că orice hotărâre, după dezbateri, de către toți membrii CSM, iar rezultatul se stabilește numai după numărarea voturilor.

Astăzi, spre exemplu, opiniile instanțelor și parchetelor pe care am decis să le consultăm au venit în tot cursul zilei. Membrii CSM s-au întrunit în comisie abia cu puțîn timp înaintea ședinței Plenului.

Abia atunci am avut în vedere punctele de vedere ale instanțelor și parchetelor și abia atunci eu unul mi-am definitivat un punct de vedere cu privire la acest aviz.

Nu mi se pare corect a se propagă în spațiul public o astfel de afirmație cu atâta ușurință și cred că ar fi corect că domnul ministru să o expliciteze" a transmis magistratul Bogdan Mateescu, pe Facebook. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiției. Avizul Consiliului este unul consultativ. Reprezentanții CSM au precizat că motivarea avizului negativ este dată în sensul menținerii poziției consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului și cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispozițiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu.

Sursa foto: Facebook