Editura Evenimentul si Capital

Un medic român a câștigat la CEDO dreptul de a profes ca avocat

22_law_shutterstock_21_362967732a
Autor: | | 0 Comentarii | 512 Vizualizari

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că unui medic român, absolvent de Drept şi care a trecut examenul de barou, dar nu a fost admis la stagiatură, fiind pus să aleagă între practica medicală şi profesia de avocat, i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată.

###Reclamantul a cerut 14.655 de euro daune materiale, pentru veniturile de care a fost lipsit fiindu-i interzis să practice avocatura. Calculul acestei sume a avut la bază salariul minim brut pentru persoane cu studii superioare din 2007 până în prezent. El a mai cerut 1 euro cu titlul de prejudiciu moral şi 6.210 euro cu titlul de cheltuieli de judecată. CEDO a considerat că reclamantului i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată (articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului) şi a decis ca statul român să îi plătească 1 euro cu titlul de prejudiciu moral şi 2.000 de euro cheltuieli de judecată, informează mediasinfo.ro. Curtea a arătat că este improbabil ca reclamantul să fi prevăzut că nu va putea practica avocatura şi medicina, în condiţiile în care legea nu prevede explicit că profesia de medic este incompatibilă cu cea de avocat. Potrivit Legii nr. 15/1995, exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu: activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat, ocupaţiile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de avocat sau bunele moravuri şi exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ. Exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu: calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judeţene, activităţi şi funcţii didactice în învăţământul juridic superior, activitatea literară şi publicistică şi calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuală, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară, potrivit aceleiaşi legi.

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI