Evenimentul Zilei > Actualitate > Un mare mister biblic a fost elucidat. Prima imagine cu Turnul Babel din istoria omenirii
Un mare mister biblic a fost elucidat. Prima imagine cu Turnul Babel din istoria omenirii

Un mare mister biblic a fost elucidat. Prima imagine cu Turnul Babel din istoria omenirii

O descoperire arheologică i-a convins pe istorici că Turnul Babel, despre care se pomenește în Biblie, nu este doar un mit ci a existat în realitate.

Un artefact descoperit în anul 2017, o tăbliță inedită, este considerată de arheologi prima imagine din istorie a Turnului Babel. Multă vreme existența Turnului Babel a fost pusă sub semnul întrebării și numeroși istorici au considerat că este doar o poveste mitologică cu valoare de simbol. Aceasta ar fi destinată adepților devotați ai Bibliei, după cum relatează publicația express.co.uk.

Descoperirea, între ruinele orașului antic Babilon, situate în Irak, a unei structure vaste care ar fi fost, conform unor surse antice, Turnul Babel a readus subiectul în discuție. Deși este pomenit în mai multe texte descoperite în Orientul Mijlociu – cercetătorii nu au reușit să-și facă o idee exactă despre cum ar fi arătat această structură.

Lucrurile s-au schimbat în anul 2017, când oamenii de știință au avut acces la o tăbliță de lut aflată într-o colecție privată. Artefactul a fost explorat în cadrul documentarului difuzat pe canalul Smithsonian Channel, „Secrets: Tower of Babel”. Pe tăblița respectivă, care datează din secolul al VI-lea î.Hr., și care nu a mai fost filmată vreodată, se află o inscripție – un desen – care dezvăluie cum arăta Turnul Babel.

Dovada existenței Turnului Babel

Aceasta a fost descoperită în Babilon în urmă cu peste un secol, dar nimeni nu și-a dat seama cât de importantă este până când dr. Andrew George, expert în texte antice la SOAS, Universitatea din Londra, a analizat-o.

„Aceasta este o dovadă foarte puternică a faptului că povestea Turnului Babel din Biblie a fost inspirată de această clădire reală. În partea de sus există un relief care reprezintă un turn în trepte. Sub acest relief se află textul care a fost dăltuit în monument, iar eticheta este ușor de citit: «Turnul templului din orașul Babilon»”, a precizat dr. Andrew George.

„Ea confirmă că edificiul a fost un turn în trepte mesopotamiene și ilustrează cele șapte niveluri ale megastructurii antice. (…) În mod semnificativ, ea identifică clar și omul care a stat în spatele ei: cel mai faimos domn al Mesopotamiei, regele Nabucodonosor al II-lea”, a mai explicat omul de știință.

Textul antic confirmă povestea din Biblie

Pe lângă imagini, textul antic înscris pe tăbliță dezvăluie o relatare despre construcția acestui turn. Profesorul George a tradus textul pentru documentar:

„Se citește de la Marea de Sus, care este Marea Mediterană, până la Marea de Jos, și anume Golful Persic: «Ținuturile îndepărtate și oamenii plini de locuitori am mobilizat pentru a construi această clădire a acestui zigurat al Babilonului»”.

Relatarea antică este identică cu povestea biblică despre cum a fost construit Turnul Babel. Iar pentru cercetători, tăblița oferă o dovadă în plus că Turnul nu a fost doar o legendă, ci o clădire reală din antichitate.