Fostul subprefect de Cluj, liberalul Mihnea Iouraș a fost arestat preventiv în dosarul în care președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu este acuzat de abuz în serviciu.
Înainte de a fi subprefect de Cluj, Iouraș a ocupat funcția de director general în cadrul Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietărilor și vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. Din aceeași comisie a mai facut parte Alina Bica, fost procuror șef al DIICOT, arestată, dar și Horia Georgescu, președintele ANI, arestat. Procurorii DNA susțin că prejudiul creat bugetului de stat prin plata unor despăgubiri pentru imobile mult supraevaluate, depășește 70 de milioane de euro.
Surse din Cluj Napoca susțin că Mihnea Iouraș, avocat de meserie, după ce nu a mai ocupat funcții publice la ANRP a început să apere diferite persoane care aveau litigii pe rolul instanțelor de judecată cu instituția care se ocupă de restituiri.
Condamnat pentru transmiterea de informații secrete
În prezent, Iouraș este condamnat la doi ani închisoare cu suspendare după ce a ajuns la o înțelegere cu procurorii DNA într-un dosar pe atât de complicat pe cât este de spetaculor.
În vara anului 2014, Iouraș a fost ridicat de acasă, la câteva zile după arestarea președintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu și dus la audieri la București, împreună cu subofițerul SRI Anca Albu, de la FIlaj, o fostă iubită.
Potrivit unor surse judiciare oficiale, subprefectul de Cluj este acuzat că i-a spus lui Uioreanu faptul că era filat de SRI, informație pe care a primit-o de la fosta iubită. Acuzația oficială în cazul lui Iouraș a fost de divulgare a unor informaţii nedestinate publicităţii. „Personal, nu mă simt vinovat. Am primit post factum mai multe informații legate de faptul că SRI l-a monitorizat pe Horea Uioreanu sau chiar pe mine. Sunt acuzat că aceste informaţii le-am transmis mai departe lui Horea Uioreanu, dar nu este nimic adevărat. Oricum acele informaţii nu au produs niciun rău anchetei penale din moment ce rezultatul a fost un succes al procurorilor”, a declarat Iouraş, la momentul respectiv.
Din dispozitivul încheierii Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a dispus arestarea lui Iouraș pentru 30 de zile:
Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: IUORAŞ MIHNEA-REMUS fiul lui şi , născut la , în , CNP , identificat cu seria nr. , cu domiciliul în pentru săvârşirea infracţiunilor de: - abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art. 309 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen.; - abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art. 309 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen.; - abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art. 309 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen. - toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 18 martie 2015 până la data de 16 aprilie 2015.