O eroare a unui magistrat al Tribunalului Sibiu le-a adus libertatea omului de afaceri Ilie Carabulea, fiului său Oprea şi altor trei inculpaţi arestaţi luna trecută în dosarul Carpatica Asig: judecătorul a uitat să treacă perioada pentru care s-a dispus măsura arestului preventiv şi când anume expiră măsura, potrivit motivării Curţii de Apel Alba Iulia obţinute de Agerpres.
Instanţa ierarhic superioară nu a mai analizat pe fond contestaţiile formulate de inculpaţi, procedându-se la analizarea aspectului de nelegalitate a încheierii penale atacate, aspect care a fost invocat de către avocatul lui Oprea Carabulea şi la care au achiesat în concluziile lor şi apărătorii celorlalţi inculpaţi.
„Analizând încheierea penală atacată se constată că în dispozitivul acesteia nu s-a menţionat în ce-i priveşte pe inculpaţii contestatori (...) şi faţă de care s-a dispus arestarea preventivă perioada pentru care s-a dispus această măsură preventivă, precum şi data până la care arestarea preventivă a fost dispusă”, se menţionează în extrasul încheierii penale a CA Alba Iulia.
Sursa citată precizează că arestarea preventivă a inculpatului poate fi dispusă pentru cel mult 30 de zile.
„Mandatul de arestare preventivă se emite de îndată de judecătorul de drepturi şi libertăţi în baza încheierii prin care s-a dispus arestarea preventivă şi acesta trebuie să cuprindă (...)durata pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului, cu menţionarea datei la care încetează”, se arată în respectivul document.
Judecătorul a apreciat astfel că lipsa din dispozitivul încheierii penale atacate a dispoziţiilor referitoare la durata pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor, precum şi a datei la care această măsură preventivă încetează este în măsură să ducă la nelegalitatea încheierii, nelegalitate a cărei consecinţă este şi nelegalitatea măsurii preventive.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său, Oprea, şi alţi trei inculpaţi arestaţi în dosarul Carpatica Asig au fost puşi în libertate în 11 martie, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţiile formulate de aceştia împotriva încheierii Tribunalului Sibiu, care dispusese arestarea acestora.
Ilie Carabulea, fiul său Oprea şi alte cinci persoane - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Gheorghe Nasărău, Maria Coşa şi Georgeta Crideanu sunt inculpaţi în dosarul Carpatica Asigurări, acuzaţiile procurorilor fiind constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70 milioane de lei.