Un judecător din Brazilia a cerut Apple să plătească consumatorii care nu primesc un adaptor de alimentare

Apple, o nouă surpriză pentru utilizatori. Modificările se aplică din martie. Sursa foto: 23790881 © Songquan Deng | Dreamstime.com

Un judecător brazilian a cerut Apple să plătească 1.081 de dolari, unui consumator pentru că nu a inclus un adaptor de alimentare la vânzarea noului iPhone.

Judecătorul Vanderlei Caires Pinheiro de la o instanță civilă din orașul Goiânia a hotărât practica ca fiind o „vânzare mișelească”, care se referă la momentul în care o companie cere ca un client să cumpere două dintre produsele sale pentru ca unul dintre ele să funcționeze, potrivit documentelor judecătorești văzute de Insider.

Judecătorul a spus că Apple a „obligat consumatorul să cumpere un al doilea produs din produsele sale exclusive”, numind-o o „practică comercială abuzivă și ilegală”. În apărarea sa, Apple a spus că fiecare iPhone vine cu un USB-C la cablul Lightning, care le permite consumatorilor să-și încarce telefoanele folosind adaptoare de alimentare pe care le pot cumpăra de la alte companii, potrivit actelor judecătorești.

Practica abuzivă a companiei Apple

Dar judecătorul a respins argumentul, spunând că acest cablu nu funcționează cu adaptoare de perete care nu au un port USB-C, cu care încărcătorul Apple a fost special conceput. El a mai menționat că Apple a spus că a încetat să furnizeze adaptorul de alimentare din grija pentru mediu și pentru că ar exista o lipsă de alimentare pentru accesoriu. Pinheiro a răspuns spunând că Apple încă își produce adaptoarele de alimentare și le vinde separat.

Sursa foto: Pixabay

„Nu este oportun ca o asemenea măsură să urmărească reducerea impactului asupra mediului, întrucât, din toate probele, inculpatul continuă să fabrice un accesoriu atât de esențial, dar acum îl vinde separat”, a spus Pinheiro. Apple a anunțat pentru prima dată că va înceta furnizarea de adaptoare de alimentare în 2020, despre care guvernul brazilian a declarat că l-a considerat abuziv. În 2021, a amendat Apple cu 2 milioane de dolari pentru această practică, spunând că gigantul tehnologic nu a reușit să demonstreze „câștigul” pe care l-a făcut reclamă, potrivit publicației braziliene G1, potrivit Insider.