Un învăţător povesteşte cum l-au abuzat în copilărie profesorul de engleză şi directorul unei renumite şcoli catolice. ”Când începea ora, ne rugam Sfintei Fecioarei să nu ne scoată în faţa clasei şi să ne atingă ...” VIDEO şi GALERIE FOTO

Un învăţător povesteşte cum l-au abuzat în copilărie profesorul de engleză şi directorul unei renumite şcoli catolice. ”Când începea ora, ne rugam Sfintei Fecioarei să nu ne scoată în faţa clasei şi să ne atingă ...” VIDEO şi GALERIE FOTO

Papa Francisc, Întâistătătorul Bisericii Catolice, clatină din cap a bucurie iar plămânul sănătos i se veseleşte de prezenţa unui grup de majorete venite tocmai din Statele Unite să-i primească binecuvântarea. Un vânt primăvăratic saltă fustiţele americane iar inima preasfântului părinte preamăreşte bunătatea şi înţelepciunea Celui Nemărginit. ”Doamne, cine va locui în locaşul Tău şi cine va sălăşlui în muntele cel sfânt al Tău?”

”Cel ce umblă fără de prihană şi face dreptate, cel ce are adevărul în inima sa...” (Psalmul 14, Al lui David). Acelaşi vânt de primăvară usucă lacrimile de pe obrajii zgâriaţi de suferinţă şi nelinişte ai unui învăţător pensionar care îşi deapănă cumpănit povestea.

S-a întâmplat pe la începutul anilor 1960, în Anglia, într-o şcoală condusă de ordin catolic Christian Brothers (”Fraţii Creştini” – întemeietorul ordinului, Edmund Rice, a fost ridicat după moarte la rang de sfânt pentru contribuţia avută în educarea tinerilor dezavantajaţi). Părinţii puştiului şi-au dorit, în acord cu sentimentele lor religioase profunde, ca el să urmeze cursurile şcolii romano-catolice St Aidan din Sunderland. Leslie Turner, acum în vârstă de 66 de ani , îşi aminteşte că avea cam 12 ani când domnul de Engleză, Fratele Norman Williams, a început să le verifice cunoştinele cu distinsa dumnealui mână profesorală lipită de organele genitale ale copilaşilor pe care-i asculta.

Băieţii erau chemaţi în faţa clasei şi puşi să citească cu voce tare, lângă catedra care masca revoltătorul gest al dascălului. ”Începea să te maseze în locul cu pricina când încercai să-ţi alungi emoţiile şi să te concentrezi. Şi dacă greşeai sau deveneai ezitant din cauza acelui masaj, te ciupea...Dacă nu te aflai deja printre cei chemaţi în faţa clasei, stăteai în bancă torturat de gândul că poate tu vei fi următorul. Stăteam acolo şi ne rugam Fecioarei, sperând că rugăciunea ne va salva de acea cumplită ascultare”, povesteşte Leslie Turner pentru The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abuzurilor din clasă li s-a adăugat altele, petrecute chiar în biroul directorului. ”Într-o zi, Fratele Dennis O’Brien m-a chemat în biroul dânsului, spunând că vrea să ”verifice” dacă am gânduri necurate. Aveam cam 13 ani. Ştiu că eram extrem de emoţionat şi speriat de ideea că Fratele ar putea crede că nu sunt un băiat bun. Mi-a spus: vreau să-ţi dai pantalonii jos”, povesteşte învăţătorul. Directorul a verificat puritatea elevului cam în acelaşi mod în care verifica lecţiile profesorul de engleză. Iar erecţia avută în mâinile domnului director a însemnat pentru adolescent prăbuşirea într-un abis de vinovăţie şi ruşine care avea să-l urmărească toată viaţa. ”Eram dezamăgit şi speriat. Simţeam că i-am dezamăgit pe toţi. Pe el, pe mama, pe mine însumi...”, explică fostul dascăl. A fost chemat în biroul directorului O’Brien de patru ori. Apoi Fratele a fost transferat la altă şcoală.

”După ce abuzul nu a mai avut loc a început să fie şi mai rău. Ruşine, vinovăţie...Încercam să devin invizibil, să nu mă observe nimeni. Ani de zile nu am vorbit cu nimeni despre asta. Când te molestează chiar directorul, cui să te plângi? Am decis să pun toată povestea într-un sertar din mintea mea şi s-o încui acolo” , mai spune fostul elev al şcolii catolice.

Vreme de 50 de ani nu a povestit despre cele întâmplate la şcoala St Aidan din Sunderland. Mai mult, adolescentul abuzat a ales să facă aceeaşi meserie ca şi opresorii săi.

 ”Tot ce s-a întâmplat atunci a avut un profund efect asupra subconştientului meu. Pentru că mai mult decât orice pe lumea asta mi-am dorit să devin dascăl. Şi mi-e foarte greu să explic şi poate veţi gândi despre mine că sunt complet nebun pentru că mi-am dorit asta. Mi-am dorit din tot sufletul să predau în ŞCOLI CATOLICE. Dar am vrut să fiu un dascăl care face lucrurile într-un mod total diferit, care îşi tratează elevii CU RESPECT”

Când s-a hotărât să vorbească şi să reclame abuzurile de la St Aidan, ambii abuzatori erau morţi de multă vreme (Williams din 1977 iar O’Brien în 1998). În 2007, când a depus reclamaţie, Turner a aflat de la poliţie că mai existau şi alte plângeri împotriva celor doi.

În 2012 a fost diagnosticat cu stres post-traumatic ca urmare a abuzurilor suferite în copilărie iar în 2014 Biserica Catolică a decis să-i acorde compensaţii de 17.000 lire sterline pentru traumele suferite, fără însă să-şi asume responsabilitatea acelor fapte. De altfel, domnul învăţător Leslie Turner nu este singurul căruia Biserica Catolică îi plăteşte compensaţii materiale. Ordinul catolic irlandez Fraţii Creştini a fost implicat în numeroase scandaluri de abuzuri sexuale comise în ţări ca Statele Unite, Canada, Australia sau Irlanda. În Australia au existat peste 40 de victime care au reclamat că au fost abuzate în copilărie de membri ai ordinului. Câteva dintre victime aveau la momentul molestării doar opt ani...

Povestea învăţătorului pensionar semănă, de asemenea, şi cu abuzurile sexuale petecute în sânul Bisericii Catolice din Boston, în 2002. Ancheta jurnalistică demarată de Boston Globe după acele scandaloase evenimente şi muşamalizări ale mai marilor bisericii a dezvăluit amploarea incredibilă a acestui fenomen, dar şi faptul că adesea autorii reuşesc, cu sprijinul Bisericii Catolice, să se fofileze. Bunurile Ordinului CB catolic sunt acum administrate de o Congregaţie (cu acelaşi nume) iar reprezentanţii acesteia spun că nici nu se pot confirma, nici nu se pot respinge acuzaţii referitoare la fapte atât de îndepărtate, mai ales că ambele persoane incriminate sunt moarte.

Într-un comunicat emis prin intermediul avocaţilor care o reprezintă, Congregaţia Fraţii Creştini a precizat: ”Afirmăm, fără echivoc, că nici o persoană tânără nu trebuie să fie victima nici unei forme de abuz. (...) În 2012, când domnul Turner a notificat Congregaţia cu privire la abuzul petrecut în 1961, ne-am cerut iertare. Domnul Turner a aceptat acele scuzele. Suntem încântaţi că, ulterior, am reuşit, în faţa Înaltei Curţi, să ajungem de comun acord la o soluţie rezonabilă privind comensaţiile materiale”. Congregaţia nu a dorit să dea detalii despre celelalte reclamaţii privind abuzurile comise la şcoala St Aidan.