Un inculpat din dosarul lui Sorin Oprescu cere sesizarea Curții de Justiție a UE. Procurorii se opun. Când se ia decizia finală

Un inculpat din dosarul lui Sorin Oprescu cere sesizarea Curții de Justiție a UE. Procurorii se opun. Când se ia decizia finală

Unul dintre inculpații trimiși în judecată în dosarul lui Sorin Oprescu, în anul 2015, acuzat de corupție, a solicitat instanței, joi, să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Procurorul DNA prezent la ședință s-a opus cererii acuzatului, explicând că instanța nu aplică drept temeiuri de condamnare normele unor directive externe, ci strict legislația penală internă.

Bogdan Cornel Popa solicită instanței să sesizeze Curtea de Justiție a UE

Bogdan Cornel Popa, directorul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, judecat în dosarul în care este acuzat și Sorin Oprescu de corupție, a cerut CAB să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu o cerere prejudicială.

Bogdan Cornel Popa este acuzat de luare de mită (4 infracțiuni), complicitate la luare de mită, dare de mită (2 infracțiuni), complicitate la dare de mită, trafic de influență (5 infracțiuni), spălare de bani (4 infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (3 infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat, potrivit stiripesurse.ro.

În timpul urmăririi penale, Bogdan Cornel Popa a colaborat cu organele de anchetă şi a devenit denunţător, iar în seara de 5 septembrie 2015, când i-a dus mita lui Sorin Oprescu, la vila din Ciolpani, acuzatul avea tehnică de interceptare pe el, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul s-a opus cererii acuzatului. „Nu puteți interpreta norma comunitară”

Avocatul acuzatului din dosarul lui Sorin Oprescu a transmis instanței să sesizeze Curtea de Justiție a UE întrucât în cauză este vorba despre un recurs prejudicial. La ultimul termen de judecată, avocatul lui Bogdan Popa a explicat că modalitatea de implementare a unei Directive Europene privind Combaterea Spălării Banilor în legislația românească ar prejudicia drepturile pe care clientul său le are.

Avocatul acuzatului vrea să afle de la CJUE dacă sintagma „în scopul ascunderii” reprezintă o faptă ilicită care să atragă sancțiunea pentru spălare de bani. Procurorul DNA s-a opus solicitării, susținând că instanța nu aplică drept temeiuri de condamnare normele unor directive externe, ci strict legislația penală internă.

„Observați că articolul Uniunii Europene nu poate fi aplicat de dumneavoastră. Nu puteți interpreta norma comunitară pentru că nu e atributul dumneavoastră. Directiva privind Combaterea Spălării Banilor a fost deja suplimentată cu Directiva 5 și suntem surprinși că nu s-a făcut deloc vorbire despre aceasta”, a arătat procurorul, conform sursei citate.

Pe data de 14 octombrie va urma să se ia o decizie și în privința solicitării lui Bogdan Popa, cei trei judecători ai completului rămânând în pronunțare.

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care și Bogdan Popa, pe data de 20 noiembrie 2015. Printre cei trimiși în judecată se mai numără: Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală, Florin Şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Ruxandra Avasiloae, fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.