Un graffiti portocaliu ţine în viaţă ruinele cinematografului Dacia
Editura Evenimentul si Capital

Un graffiti portocaliu ţine în viaţă ruinele cinematografului Dacia

Autor: | | 0 Comentarii | 709 Vizualizari

„Dacă mai mulți oameni vor privi cu alți ochi spre fostul cinematograf Dacia, înseamnă că eu mi-am îndeplinit menirea iar acestă bucurie nu cred că poate fi egalată de o alta”. Aşa şi-a început povestea despre modul în care a reuşit să schimbe aspectul exterior al imobilului care, cu ani în urmă, a găzduit unul dintre marile cinematografe bucureştene, Alexandru Ciubotariu, cunoscut în lumea artistică din Capitală sub porecla de Pisica Pătrată, cel care şi-a pus semnătura pe puzderia de graffiti portocaliu de pe geamurile şi intrările principale ale clădirii Dacia. Tentativa sa de a salva clădirea de la dispariţie pare, însă, sortită eşecului.

Omul “vinovat” de desenele portocalii care împânzesc de la un cap la altul clădirea de pe Calea Griviței 137 este convins că “… dacă de la a privi se va trece la a vorbi, a transmite și de acolo la a face ceva va fi și mai bine! Atunci poate reuşim să redăm cinematografelor bucureştene gloria de odinioară!”, le-a mărturisit el reporterilor EVZ. Construit în anul 1930 pe Calea Griviţei în dreptul numărului 137, fostul cinematograf Dacia - botezat aşa în septembrie 1963 - a avut iniţial denumirile Marconi (până în 1951), după numele inventatorului Italian al telegrafiei fără fir şi, ulterior, Alexandru Popov. Clădire cu statut de monument istoric, cu o arhitectură aparte, imobilul a ajuns, în 2006, din nou în proprietatea deţinătorilor de drept, cărora le fusese confiscat în anii ‘40. Dacă cele mai multe dintre cinematografele Capitalei au ajuns în paragină, fiind lăsate de izbelişte la cheremul oamenilor străzii care îşi găseau refugiu între zidurile dărăpănate, fostul cinema Dacia părea să aibă o soartă mai bună. Cel puţin aşa sperau proprietarii în 2015, când au bătut la uşa asociaţiei neguvernamentale “Industrii Cultural Creative Icult.ro” pentru a reda imobilului din Calea Griviţei numărul 137 gloria de odinioară.

Proiect de reabilitare a construcţiei, debut promiţător

“Ne-au propus un proiect a cărui finalitate ar trebui să fie recondiţionarea clădirii şi reînscrierea ei în circuitul cinematografelor de top, prin redarea destinaţiei iniţiale, de sală de cinema”, ne-a mărturisit Andrei Panaitescu, unul dintre reprezentanţii Icult.ro. Nu mult după ce şi-au asumat proiectul de salvare a clădirii, cei de la “Industrii Cultural Creative” şi-au suflecat mânecile şi s-au pus pe treabă. “În urma unui parteneriat cu Alexandru Ciubotariu, un renumit artist grafic constănţean cunoscut după pseudonimul Pisica Pătrată, am încercat să tragem un semnal de alrmă cu privire la starea avansată de degradare a imobilului, cândva considerat printre cele mai interesante din punct de vedere architectural din Capitală. Trebuia să atragem într-un fel privirile trecătorului şi să-l sensibilizăm. A rezultat un amestec interesant de ziduri aflate în ruină cu o suită de panouri portocalii pe care au fost pictate, de pensula Pisicii Pătrate, tot felul de desene negre; siluete de oameni, privind înspre stradă. Faptul că, în rumă cu un secol, aici era una dintre cele zece clădiri din zona Griviței unde se-ntâmplau evenimente culturale ale Capitalei, piese de teatru, vodevil, mai târziu, proiecții de film nu a fost încă uitat, iar oamenii au început să privească interesaţi ceea ce se întâmplă. Au simţit că e de bine şi că imobilul îşi va schimba, la un moment dat, aspectul grotesc de acum în strălucirea arhitecturală de altădată”, a mai adăugat Andrei.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate