Evenimentul Zilei > Actualitate > Un funcționar public și-a fentat șefii timp de 6 ani. N-a călcat pe la serviciu, dar a luat lună de lună salariu
Un funcționar public și-a fentat șefii timp de 6 ani. N-a călcat pe la serviciu, dar a luat lună de lună salariu

Un funcționar public și-a fentat șefii timp de 6 ani. N-a călcat pe la serviciu, dar a luat lună de lună salariu

Un funcționar public, angajat al companiei de apă din orașul Cadiz, Spania, nu a mers la serviciu vreme de aproape 6 ani, dar șefii habar n-au avut. Totul a ieșit la iveală când bărbatul mai avea puțin și se pensiona iar autoritățile au vrut ă-i dea un ”premiu pentru întreaga activitate”.

Joaquim García, un inginer în vârstă de 69 de ani, a început să lucreze pentru autoritatea locală din sud-vestul orașului Cádiz în 1990, potrivit El Mundo, și în 1996 a fost trimis la compania municipală de apă, Agua de Cadiz, unde slujba sa urma să supravegheze o stație de tratare a apelor uzate.

În 2010, când García urma să primească un premiu ”de fidelitate” – acordat angajaților care depășesc 20 de ani de muncă în același loc  – omul care l-a angajat, viceprimarul Jorge Blas Fernández, nu a reușit să-l găsească.

„Era încă pe statul de plată”, a spus el. „M-am gândit, unde este acest om? Mai e acolo? S-a pensionat și nu știu? A murit? ”

Apoi, fostul manager al consiliului de apă, care avea biroul vizavi de cel al lui Garcia, i-a spus lui Fernández că nu și-a mai văzut angajatul de câțiva ani, așa că viceprimarul l-a chemat pe inginer. ”

”L-am întrebat: ce faci?” a spus Fernández. „Ce ai făcut ieri? Și luna precedentă? El nu a putut răspunde”, a povestit vice-primarul din Cadiz.

Astfel, autoritățile locale au aflat că inginerul nu și-a ocupat biroul timp de „cel puțin șase ani” și a făcut „ absolut nici o muncă ”între 2007 și 2010, anul când a împlinit vârsta pensionării. Angajatul a fost dat în judecată.

A devenit expert în operele lui Spinoza

 García a declarat instanței că s-a prezentat la birou, dar a recunoscut că ”poate” nu s-a ținut de programul regulat de lucru. El a mai spus că a fost victima agresiunii la locul de muncă din cauza politicii socialiste a familiei sale și că a fost în mod deliberat exclus de la stația de apă.

Prietenii săi au confirmat povestea pentru El Mundo, susținând și că inginerul nu a fost dispus să raporteze acuzațiile de hărțuire pentru că „avea o familie de întreținut” și era îngrijorat că nu va mai găsi un loc de muncă la vârsta lui. A fost atât de deprimat de situația lui, încât s-a adresat și unui psihiatru, au spus ei.

Tribunalul a concluzionat că șefii consiliului municipal au considerat că García este pe statele de plată ale companiei de apă, în vreme ce compania de apă a crezut că inginerul figurează ca angajat la consiliu. Garcia a profitat maximum de confuzie și și-a petrecut 6 ani acasă,  devenind un cititor avid de filosofie și un expert în operele lui Spinoza, filosoful olandez creditat cu punerea bazelor Iluminismului.

Tribunalul l-a amendat pe Garcia cu 27.000 de euro, echivalentul după impozitare a unui an din salariul său anual.