Ambasadorul României în SUA, George Maior, a precizat că, în urma unei întâlniri cu președintele Donald Trump, nu are cum să nu se obțină rezultate extraordinare pentru România.
„Cel mai mare avantaj este faptul că avem în primele luni de mandat ale unei noi administraţii americane o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relaţia cu SUA - interese militare, strategice, economice, interese pe linie de apropiere a celor două societăţi. O vizită istorică. (...) Diplomaţia română merită felicitată. Se lucrează la această vizită încă din perioada de tranziţie. S-a lucrat intens şi inteligent, pe multiple planuri”, a precizat Maior, potrivit agerpres.ro.
Evenimente importante
El a adăugat că „au avut loc o serie de evenimente foarte importante în planul relaţiei strategice şi politice cu SUA. Vizita la directorul CIA şi o discuţie foarte adâncă pe linia cooperării serviciilor de informaţii unde România reprezintă unul din partenerii principali ai SUA în plan global. Şi subliniez acest lucru. Apoi, evident, discuţia la Heritage Foundation, (...) unde am putut disemina mesajul nostru naţional în ceea ce priveşte valoarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA şi viziunea noastră asupra viitorului acestui parteneriat, asupra securităţii regionale şi internaţionale. O serie de întâlniri importante la Congres, cu senatori extrem de influenţi, inclusiv preşedintele Senatului, la Camera Reprezentanţilor, (...) şi, o premieră probabil, în Congres decorarea unor membri influenţi ai Camerei Reprezentanţilor care au avut o contribuţie foarte semnificativă la dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american”.
Rezultatele obținute
În ceea ce priveşte întâlnirea cu preşedintele Donald Trump, ambasadorul român a subliniat că la o întâlnire cu președintele american nu se poate pune problema să nu se obțină „rezultate extraordinare pentru România”.
„În primul rând în planul securităţii, în planul prosperităţii. Delegaţia preşedintelui Trump a inclus şi cel mai influent membru pe linia relaţiilor comerciale şi economice internaţionale ale SUA, secretarul Comerţului, de exemplu. Acestea sunt elemente fundamentale care ne asigură securitate, apărarea şi prosperitatea statului nostru şi, prin simetrie, a statului american. Deci, vizita aceasta a fost un moment culminant (...) pentru că ea va fi urmată de acţiuni practice”, a explicat el.
„Probabil, în istoria relaţiilor diplomatice româno-americane, nu a existat vreodată asemenea diseminare a mesajului românesc în SUA. O conferinţă de presă transmisă în direct de principalele canale de ştiri şi analiză americane. (...). Acest lucru efectiv ne ajută enorm şi la proiectarea profilului României la nivelul societăţii şi opiniei publice americane, ceea ce este extraordinar de important astăzi. În acest context s-a reafirmat forţa legăturii transatlantice, într-un moment complicat al relaţiilor internaţionale (...) şi rolul României de stat pivot în ecuaţia transatlantică şi în această regiune în care ne situăm geografic extrem de complexă din punct de vedere al securităţii, extrem de expusă unor riscuri, extrem de volatilă câteodată şi impredictibilă pe aceste planuri. Pentru România este un mare succes această vizită, în planul relaţiilor internaţionale actuale, aş spune fără nicio ezitare”, a completat ambasadorul român în SUA.
În opinia diplomatului, vizita pe care preşedintele Trump o va face în Polonia nu va diminua din impactul întâlnirii cu şeful statului român.
„Faptul că am fost primul stat din Europa Centrală şi de Est care a avut posibilitatea acestei comunicări directe este un avantaj şi pentru regiune şi pentru Polonia, implicit, la fel cum eventuala vizită a preşedintelui Trump în Polonia, într-un context multilateral, să nu uităm, la care participăm şi noi, va prilejui o nouă discuţie a preşedintelui Trump şi a preşedintelui României şi a preşedinţilor sau şefilor de guvern care vor participa la această reuniune. Pentru regiune, pentru valoarea securităţii în flancul estic al NATO sunt momente remarcabile, în beneficiul tuturor statelor”, a punctat el.
Cuvinte mari
În încheiere, Maior a afirmat că vizita preşedintelui Iohannis în SUA este una istorică şi a subliniat că cel mai mare avantaj al acesteia este faptul că România are, din primele luni de mandat ale noii administraţii americane, „o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relaţia cu SUA” - interese militare, de securitate, strategice, interese economice, interese pe linie de apropiere.
„Nu mă feresc să folosesc cuvinte mari, oricum le folosesc rar. Este o vizită istorică”, a conchis ambasadorul Maior.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri după-amiaza, la Casa Albă, cu preşedintele SUA Donald Trump. La finalul discuţiilor care au durat 45 de minute, cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia Trump l-a felicitat pe Iohannis pentru „curajul de a lupta împotriva corupţiei şi pentru apărarea statului de drept", i-a mulţumit pentru măsurile luate de România referitoare la mărirea bugetului pentru Apărare şi a salutat întărirea parteneriatului strategic dintre cele două ţări.