Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, fost procuror militar al DNA, a fost audiat la DIICOT în dosarul israelienilor angajaţi ai Black Cube, acesta declarând în exclusivitate pentru EVZ că a fost vizat de un atac informatic de tip „phishing”.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au audiat pe prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, în dosarul „spionilor” Ron Weiner şi David Geclowicz, arestaţi preventiv după ce au spart mailurile apropiaţilor Laurei Codruţa Kovesi, în încercarea de a găsi orice detaliu compromiţător despre şefa DNA.
Contactat de EVZ, prefectul Capitalei a lăsat să se înţeleagă că a fost audiat de procurori în legătură cu un atac informatic de tip phishing (n.r. - înşelătorie electronică prin care victima este determinată să îşi dea datele de acces întrun cont prin intermediul unui link către o pagină web falsă, cum ar fi interfaţa de logare în e-mail). „Pot să vă spun că am fost solicitat şi am dat o declaraţie de martor într-o cauză cu posibile infracţiuni informatice în faţa procurorilor DIICOT”, a declarat Petrovan.
Surse apropiate anchetei susţin că numele lui Petrovan apare pe o listă în unul din laptop- urile israelienilor, găsită cu ocazia percheziţiilor informatice. Întrebat cu privire la acest aspect, prefectul a răspuns: „Nu pot să confirm, nici să infirm”.
Atac tip „phishing”
Paul Nicolae Petrovan ne-a declarat că nu are acceptul organelor de urmărire penală pentru a da mai multe detalii.
Întrebat dacă s-a simtit vreodată urmărit, Petrovan a negat. „Ştiţi cum sunt infracţiunile informatice, nu ştii cine pe cine. La phishing sunt o grămadă, nu ştiu care era „ pescarul ” dintre ei. Eu cum folosesc Internet banking sunt vigilent la chestiile astea. Acum nu ştiu care de la care o fi venit”, ne-a declarat prefectul Paul Nicolae Petrovan.
Acesta a mai furnizat un amănunt: audierea lui la DIICOT a avut loc vinerea trecută, în data de 15 aprilie.
Astfel, aşa cum se procedează în dosarul Black Cube, DIICOT confirmă tardiv informaţii din dosar apărute în presă pe surse, la zile bune după ce evenimentele au avut loc, exact aşa cum s-a întâmplat şi în cazul arestării celor doi israelieni. Tot pe surse a apărut şi informaţia că pe lista găsită la percheziţia informatică se află 11 persoane pe care cei doi aveau ordine clare să le spioneze. Este vorba despre Ion Lascu, tatăl lui Kovesi (fost procuror), fratele acesteia, Sergiu Lascu (director adjunct la Transgaz Mediaş), şi Eduard Kovesi, fostul soţ al şefei DNA. Urmează să aflăm și celelalte 7 nume.
Acestora li se adaugă Paul Nicolae Petrovan. Până să fie numit Prefect al municipiului Bucureşti, pe 2 aprilie 2014, el a avut o experienţă vastă în domeniul anticorupţiei. Între 2004 şi 2006 a ocupat postul de procuror DNA în Timişoara, între 2006 şi 2007, procuror DNA la Craiova, iar în perioada 15 decembrie – 1 aprilie 2014, acesta a ocupat funcţia de procuror militar în cadrul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.
Informații pe surse: cei doi hackeri, școliți de MOSSAD
În data de 5 aprilie publicaţia Rise Project titra că şefa DNA a fost spionată de firma unui fost şef al Mossad, cu referire la Meir Dagan, care a condus serviciul israelian de informaţii în perioada 2002 - 2011. Este vorba despre compania privată de investigaţii Black Cube, a cărei co-fondatori sunt doi foşti ofiţeri ai Mossad, Avi Yanus şi Dan Zorella.
Deocamdată nu se ştie cine este clientul care a apelat la serviciile Black Cube, însă co-fondatorii firmei sunt şi ei suspecţi în dosarul instrumentat la DIICOT, deoarece la ordinele lor directe au acţionat tinerii hackeri Ron Weiner şi David Geclowicz, potrivit sursei citate.
Informaţiile apar în mandatul de executare a deciziei de arestare preventivă a lui David Geclowicz. Cei doi „şi-au făcut stagiul militar în unitatea de intelligence 8200 a armatei israeliene şi au lucrat cu Mossad-ul în trecut”, a relatat ziarul israelian Israel Hayom, pe data de 7 aprilie. Unitatea 8200 a IDF (Israel Defense Forces) este o unitate de intelligence de elită responsabilă cu colectarea de signal intelligence (SIGINT), precum şi cu criptarea şi decriptarea informaţiilor
Ron Weiner şi David Geclowicz şi-au făcut stagiul militar în unitatea de intelligence 8200 a armatei israeliene şi au lucrat cu Mossad-ul
Aşa se face că cei doi au reuşit să spargă conturile de poştă electronică în cazul a trei dintre persoanele aflate pe listă, cărora le-au furat corespondenţa privată.
Ce au găsit cei doi israelieni? Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu e de părere că israelienii au avut „un acord” din România pentru această acţiune. „Ei au acţionat legal în România. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla”, a confirmat fostul şef al spionajului extern.
Tot pe surse a apărut informaţia că un al treilea israelian a reuşit să scape fugind cu un taxi în Bulgaria în timp ce Weiner şi Geclowicz erau reţinuţi, iar apoi a zburat la Londra. Este vorba despre Yossi Barkshtein, căruia cei doi au fost instruiţi de şefii Black Cube să îi predea informaţiile culese. DIICOT a cerut mandat de arestare şi pe numele lui Barkstein, termenul fiind stabilit pentru 28 mai, pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestuia în Israel.
Kovesi: acțiunea împotriva familiei și a apropiaților a durat o zi și jumătate
În ediţia din 10 aprilie a emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de Pro Tv, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit despre acţiunea celor doi israelieni angajaţi ai Black Cube de hărţuire a apropiaţilor ei, pe care a catalogat-o drept „o încercare nereuşită de intimidare”.
FOTO: Laura Codruţa Kovesi
„Este o investigaţie în acest moment în curs, DIICOT instrumentează acest dosar penal, motiv pentru care eu nu pot să fac comentarii. Ei au dat un comunicat de presă care, din perspectiva mea, este suficient de explicit pentru a arăta ce s-a întamplat. Pot doar să comentez din perspectiva mea şi a familiei – au fost anumite telefoane care s-au dat în mod repetat şi insistent către membrii familiei mele, către prieteni foarte apropiaţi, în unele telefoane s-a încercat aflarea unor date personale precum adresa de e-mail. Niciunul dintre membrii familiei mele, nici dintre prietenii apropiaţi, nu a dat curs acestei solicitări şi nu a avut dialog cu persoanele care au fost sunate. În acest moment, eu nu am nicio calitate în acest dosar, sunt convinsă că procurorii DIICOT vor face investigaţia şi vor stabili ceea ce s-a întâmplat şi acesta este motivul pentru care eu nu pot să fac alte comentarii”. A declarat Kovesi.
Şefa DNA nu a dorit să precizeze dacă dialogurile la telefon au fost purtate în limba română sau în alte limbi.
Întrebată în ce perioadă din luna martie au avut loc aceste convorbiri, Kovesi a răspuns: „În ceea ce priveşte activităţile prin care s-a telefonat în cercul meu de prieteni şi către membrii familiei, a fost o acţiune care a durat aproximativ o zi jumătate”.
Comunicatele DIICOT și Black Cube, puse în oglindă
dădea un comunicat oficial în care preciza că cei doi israelienu au fost reţinuţi cu trei zile mai devreme.
„La data de 03.04.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor:
WEINER RON pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
GECLOWICZ DAVID pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, WEINER RON şi GECLOWICZ DAVID au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”.
La rândul lor, israelienii de la Black Cube au reacţionat, într- un comunicat remis presei din Tel Aviv. „Recent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului și în agențiile sale. În timpul acestei activități, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au descoperit informații importante”, se arata în comunicatul companiei.
„Reamintim că toți angajații companiei respectă legile locale, iar acuzațiile la adresa lor sunt nefondate și neadevărate. Avem încrederea că adevărul va ieși la iveală și că amândoi vor fi eliberați și se vor întoarce acasă în următoarele zile”, precizeaza Black Cube.
Filmul evenimentelor, refăcut pe sursele EVZ
Folosind informații pe surse, ziarul nostru a reușit să refacă în mare parte filmul evenimentelor dosarului Black Cube.
Trei agenți
Pe 30 martie, ajung la București trei agenți ai agenției israeliene, Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkstein. Se cazează la hotelul Marriott, din București. Misiunile lor erau foarte stricte. David trebuia să sune mai multe persoane și, sub pretextul transmiterii unei invitații la un simpozion, trebuia să le afle adresele de email. I-a sunat pe tatăl, fratele și pe fostul soț al Laurei Kovesi.Nu au reușit să lege conversații, vorbind în engleză și germană. Ron era specialistul în IT. Prin mesaje de tip phishing, avea misiunea de a intra în mailurile persoanelor vizate.
Printre degete
Cei doi fuseseră instruiți de ceilalți doi suspecți din dosar, Dan Zorella și Avi Yanus, directorii executivi ai firmei. Datele obținute nu puteau fi scoase din România, ci predate lui Yossi Barkstein. Sâmbătă 2 aprilie, procurorii i-au reținut pe Ron și David. Primul a plătit camera de hotel la 7.15, al doilea la 9.30. Au fost ridicați de la poarta hotelului. Prima audiere a avut loc la Parchetul General. Seara, dosarul a fost preluat de DIICOT, care a dispus și reținerea. Yossi a reușit să scape. Cu un taxi a ajuns în Bulgaria. De la Sofia a plecat la Londra, biletul de avion fiind plătit cu un card Black Cube. Firma are în capitala Angliei sucursala care coordonează operațiunile din Europa.
Al treilea mandat
Pe 3 aprilie, Ron și David sunt arestați. Ei deja dăduseră declarații complete. Două amănunte sunt importante, dar le-am aflat doar pe surse, neapărând confirmări oficiale: Ron și David nu cunosc numele persoanelor care au angajat Black Cube pentru operațiunea din România și nu au apucat să-i dea lui Yossi stickul de memorie cu datele culese. Curtea de Apel a diminuat mandatele de arestare la 20 de zile, dar deja Tribunalul a dispus prelungirea lor cu o lună.
Unul dintre motivele prelungirii mandatelor de arestare, pronunțată luni 18 aprilie, este baza de date descoperită cu ocazia percheziției informatice făcută pe aparatura găsită la cei doi. Aici s-a găsit lista cu „ținte”.
Pe 28 mai, la tribunal se va judeca și cererea DIICOT de a fi emis un mandat de arestare în lipsă, pe numele lui Yossi.