Un fost ministru al Sănătății, din guvernările PSD, a pierdut procesul pe care l-a deschis în fața Agenției Naționale de Integritate. Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia de incompatibilitate, pronunțată de ANI, în anul 2018, în cazul Danielei Bartoș. Aceasta a fost parlamentar ales pe listele PDSR (PSD) și a făcut parte, ca ministru al Sănătății, din guvernele Văcăroiu, și Adrian Năstase.
Daniela Bartoș a fost deputat PDSR (PSD) în 2 legislaturi. De asemenea, ea a îndeplinit și funcția de ministru al Sănătății în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, între 23 august 1996 și 11 decembrie 1996, și în Guvernul Năstase, în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003. Sentința defintivă, prin care a fost declarată incompatibilă, a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în ziua de joi, 12 mai. Astfel, a fost confirmată o decizie incompatibilitate a Agenției Naționale de Intergritate (ANI) care a fost pronunată, în cazul fostului ministru, în urmă cu patru ani, în 2018. La vremea respectivă, Daniela Bartoș activa în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca
Ea a contestat această decizie și a chemat în judecată Agenția Națională de Integritate, iar procesul s-a derulat pe o perioadă de patru ani.
„Admite recursurile declarate de pârâta Agenţia Naţională de Integritate şi de intervenienta Ionescu Carmen împotriva sentinţei civile nr. 53 din 12 februarie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal – veche. Casează în parte sentinţa recurată şi, în rejudecare: Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Bartoş Daniela, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate, ca neîntemeiată. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei de fond privind cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ionescu Carmen.
Respinge recursul declarat de reclamanta Bartoş Daniela, împotriva sentinţei civile nr. 53 din 12 februarie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal – veche, ca nefondat. Obligă recurenta-reclamantă la plata către recurenta-intervenientă Ionescu Carmen a sumei de 210 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 12 mai 2022”, se arată în minuta publicată pe Portalul instanțelor, conform Just News.
Acuzațiile inspectorilor de integritate
După ce și-a încheiat cariera politică, Daniela Bartoș a deținut funcția de șef de Secție în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București. În această situație, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat, în iulie 2018 că fostul ministru s-a aflat într-o situație de incompatibilitate.
Conform informațiilor de la acea vreme, în perioada 21 ianuarie 2015 – 7 septembrie 2017, Daniela Bartoș a exercitat simultan funcția de șef de secție și o funcţie într-una dintre structurile de conducere ale Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”. De asemenea, au constatat inspectorii ANI între 22 noiembrie 2016 și 07 septembrie 2017 a ocupat simultan poziția de șef de secție și pe cea de membru în organele de administrare în societăţi comerciale.
Cazul Daielei Bartoș împotriva ANI
Fostul ministru a contestat raportul ANI în instanță, iar judecătorii Curții de Apel București au anulat, în parte documentul inspectorilor de integritate. Aceștia au constatat inexistența stării de incompatibilitate între funcția de șef de secție din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București și cea de membru în Consiliul de Administrație al Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”.
Pe de altă parte, judecătorii au constatat că Daniela Bartoș nu a putut face dovada că nu a exercitat în mod concret calitatea de administrator al S.C. POLICLINICA CCBR SRL concomitent cu funcția de șef de secție. Această firmă avea ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale.
Instanța a apreciat că ANI a evaluat corect situația de fapt, stabilind că reclamanta a încălcat regimul incompatibilităților în acest caz.