Un fost judecător ar putea fi „Asul din mânecă” în războiul dintre MJ, CSM şi DNA

Inspectorul şef al Inspecţei Judiciare (IJ) a semnat, ieri, ordinele pentru începerea verificărilor la DNA şi Parchetul General, după ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader a solicitat demararea unor controale la cele două unităţi de parchet, nemaifi ind făcute asemenea demersuri de 10 ani.

Controlul IJ la DNA nu va fi influenţat de faptul că unul dintre „vârfurile de lance” a luptei anticorupţie, judecătoarea Camelia Bogdan, a făcut plângere atât în instanţă, cât şi la DNA, după ce a fost dată afară din magistratură de către CSM în urma unei acţiuni disciplinare exercitate de IJ, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, la solicitarea EVZ. „Nu am informaţii în legătură cu existenţa acestei plângeri (n.r. – depusă de judecătoarea Cameliei Bogdan la DNA). Fiecare instituţie trebuie să îşi facă datoria. Nu văd în ce măsură ar putea influenţa (n.r. – existenţa acestei plângeri) controlul IJ, inspectorii sunt independenţi”, a declarat pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare. Judecătoarea Camelia Bog dan a confirmat pentru EVZ că a depus o plângere penală la DNA în urma excluderii din magistratură, iar aceasta a primit un număr de înregistrare.

Verificări la foc încrucişat

Camelia Bogdan a făcut o plângere penală la DNA împotriva unor inspectori de la IJ, potrivit unor surse judiciare citate de Adevărul, în ediţia din 4 aprilie. Potrivit acestora, Camelia Bogdan acuză anumite impedimente ce au survenit pe parcursul punerii în executare a ordinului de indisponibilizare în vederea confiscării sumelor de bani din decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu, privind suma de 60 de milioane de euro. Inspecţia Judiciară a deschis trei cercetări disciplinare în doar 10 zile împotriva magistratului Camelia Bogdan cu intenţia - susţine ea - de a tergiversa confiscarea dispusă în cazul Dan Voiculescu. Astfel, controlul IJ la DNA vine în contextul în care inspectorii se află sub lupa procurorilor anticorupţie şi viceversa.

Toader: A venit vremea clarificărilor

Ieri, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că a venit vremea clarificărilor la DNA, precizând că inspectorii fac verificări şi că vor fi luate măsuri proporţionale cu disfuncţionalităţile constatate. Ministrul Justiţiei a solicitat Inspecţei Judiciare să facă două controale la DNA. Unul dintre acestea vizează înregistrările dintro şedinţă a DNA, iar celălalt priveşte activitatea managerială la DNA, dar şi Parchetul General.

Toader a subliniat că verificările IJ au drept scop determinarea ordinii în care se soluţionează dosarele înregistrate pe rolul celor două unităţi de parchet. El a explicat că nu şi-ar dori ca anumite dosare să fie soluţionate „cu prioritate”. „A venit vremea clarificărilor la DNA. Am cerut ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale. Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţinem că nu însemnă numai DNA, numai aplicare de pedepse”, a declarat Toader.

Toader: „Să nu avem o justiţie selectivă”

„Nu se poate intra peste independenţa şi autoritatea procurorului în soluţionarea unei cauze. E vorba despre o evaluare managerială privind, cu titlu exemplificativ, soluţionarea cauzelor în faza de urmărire penală, într-un termen rezonabil. Se va verifica şi soluţionarea cauzelor în ordinea cronologică a înregistrărilor de la cele două unităţi (DNA şi PG - n. red.). Să nu avem cazuri de justiţie selectivă, adică o sesizare să aştepte şi alta să fie soluţionată cu prioritate”, a declarat Tudorel Toader. Ministrul a reamintit că activitatea DNA şi a Parchetului General nu a mai fost evaluată de mai bine de 10 ani. „Faptul că sunt aceste discuţii în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafaţă eventualele disfuncţionalităţi, neconcordanţe, măsuri pe care unii sau alţii le subliniază. Nu am vorbit cu Codruţa Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporţionale disfuncţionalităţii constatate”, declara, anterior, ministrul Justiţiei. Reacţia ministrului a venit după ce procurorul şef al DNA a cerut revocarea a doi procurori, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş. Ei au sesizat, la rândul lor, IJ, acuzând că Kovesi se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA.

Magistratul care l-a „executat” pe Voiculescu

Fosta judecătoare Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București, care a făcut parte din completul care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe omul de afaceri Dan Voiculescu, în dosarul fraudării ICA, a fost exclusă din magistratură, CSM luând decizia pe data de 8 februarie şi aplicându- i judecătoarei cea mai grea sancţiune prevăzută de lege. Acuzaţia care i s-a adus judecătoarei vizează faptul că a participat la un seminar pentru angajaţii APIA, fiind plătită de Ministerul Agriculturii, instituţie care era şi parte în dosarul judecat de Camelia Bogdan privindu- l pe Dan Voiculescu şi Institutul de Cercetări Alimentare. După deciza CSM de excludere din magistratură, Camelia Bogdan a anunţat că va contesta soluţia pe rolul Completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.