Evenimentul Zilei > Justitie > Un fost deputat a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare
Un fost deputat a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare

Un fost deputat a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare

Procurorii de la DNA au terminat rechizitoriul și au trimis dosarul în judecată.

Eduard Stelian Martin, fost deputat, patron al companiei de salubritate Polaris M Holding SRL, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, prejudiciul în acest caz fiind stabilit la 109 milioane lei.

În acelaşi dosar, a mai fost trimisă în judecată Monica Maria Lăţea (fostă Martin), acţionar la firma Polaris, acuzată de evaziune fiscală şi delapidare, dar şi Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii Polaris M Holding, acuzat de evaziune fiscală şi complicitate la delapidare. Și compania Polaris a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală.

În perioada 2006 – 2017, principala sursă de venituri a societăţii Polaris M Holding SRL a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanţa, conform comunicatului celor de la DNA.

Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi perceput tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată în decembrie 2015), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar).

Menţinerea unei astfel de situaţii ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA şi impozit pe profit).

În consecinţă, cei trei inculpaţi ar fi decis să înregistreze în contabilitatea societăţii cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligaţiilor SC Polaris M Holding către bugetul de stat şi, totodată, să transfere din firmă sume importante de bani, pe care cei doi asociaţi să şi le însuşească ulterior.

Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi încheiat relaţii comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care şapte firme controlate de inculpaţi) şi ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru „serviciile” respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziţii de studii şi consultanţă ori presupuse plăţi ale unor chirii pentru maşini, utilaje şi imobile.

Prin aceste activităţi, societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878 lei (18.982.418 lei TVA şi 13.665.460 lei impozit pe profit).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: