Divizia specială a poliţiei britanice anchetează presupusa tentativă de asasinare a lui Oleg Gordievski, fost agent dublu KGB, care a efectuat activităţi de spionaj în Rusia pentru serviciile britanice de informaţii în plină perioadă a Războiului Rece, relatează „Mail on Sunday“ în ediţia electronică.
Fostul colonel sovietic, care a fugit în Marea Britanie în 1985, afirmă că a fost otrăvit de asasini ruşi care l-au vizitat la locuinţa sa din Surrey, în toamna lui 2007. Gordievski se teme că este cea mai recentă victimă a răzbunării serviciilor ruse împotriva foştilor agenţi, după uciderea în 2006 a lui Aleksandr Litvinenko. 34 de ore „aproape de moarte“
Poliţia din Surrey, scrie „Mail on Sunday“, a confirmat că investighează un posibil atentat la viaţa fostului agent KGB, petrecut în toamna anului trecut. Gordievski a povestit că, după vizita „unui vechi prieten“, a zăcut inconştient timp de 34 de ore, a fost găsit aproape mort şi dus la spital, unde a rămas internat mai bine de două săptămâni.
„Ştiam de ceva timp că sunt pe lista de asasinate a agenţilor din Moscova“, a precizat el. „L-au ucis pe prietenul meu Aleksandr Litvinenko. Nu am nicio îndoială că boala mea subită în noiembrie a fost un atentat similar (...), ţintele pentru asasinate sunt bine-cunoscute. Mai întâi, Boris Berezovski, apoi premierul Ceceniei, apoi Litvinenko, iar eu eram al patrulea. Acum sunt al treilea“, a precizat Gordievski. „Vechiul prieten“ al lui Gordievski, de asemenea ofiţer al serviciilor de informaţii, al cărui nume nu a fost dezvăluit din motive legale, a negat acuzaţiile. Decorat de Regină Gordievski, fost şef al agenţiei KGB din cadrul ambasadei sovietice din Londra în anii ’80, crede că posibilul său asasin a folosit o „variantă sau derivat de taliu“, şi nu s-a declarat surprins că analizele nu indică niciun fel de otravă prezentă în trupul său. „Metodele KGB se bazează pe faptul că otrava este nedetectabilă“, a precizat el.
Fostul agent rus a acuzat serviciile secrete britanice că au pus căpăt anchetei asupra presupusei tentative de asasinat, în încercarea de a muşamaliza cazul. Potrivit „Mail on Sunday“, ofiţerii MI6 au redeschis însă cazul, sub presiunea unor personaje înalte din lumea serviciilor secrete, inclusiv a fostului şef al MI5, Eliza Manningham-Buller.
În vârstă de 69 de ani, Gordievski s-a stabilit în Marea Britanie după ce a dus timp de peste zece ani o viaţă dublă, desfăşurând activităţi de spionaj pentru serviciile britanice. În 2007, cu doar câteva zile înaintea presupusei tentative de asasinat, Gordievski a fost decorat de Regina Marii Britanii.