Evenimentul Zilei > Horoscop > Un fleac, m-au hăcărit! Cine este ”criminalul cibernetic”? Racii să nu schimbe nimic, Balanțele să nu promită nimic
Un fleac, m-au hăcărit! Cine este ”criminalul cibernetic”? Racii să nu schimbe nimic, Balanțele să nu promită nimic

Un fleac, m-au hăcărit! Cine este ”criminalul cibernetic”? Racii să nu schimbe nimic, Balanțele să nu promită nimic

Mikko Hypponen, șef la ”F-Secure”, marea firmă de securitate informatică din Finlanda, a cooperat cu serviciul de criminalitate informatică din Suojelupoliisi, SUPO, serviciul secret finalandez, care avea unele informații despre declanșarea iminentă a unui atac informatic la nivel mondial.

 

HOROSCOP  Pe 15 mai s-au născut: Frank Baum, Claudio Monteverdi, Pierre Curie, James Mason, Katherine Anne Porter, Mike Oldfield, Brian Eno, Mireille Darc, Nicolae Grigorescu, Horia Pătraşcu, Andrei Blaier.

Pe 15 mai, ca în aproape fiecare zi, cei doi sfinţişori nelipsiţi în calendarul creştin-ortodox, numiţii Pahomie cel Mare şi Sfântul Ahile din Larisa! Ahile.. ăla de l-a jucat Brad Pitt, sau altul? Cred că altul, că Vieţile Sfinţilor nu știu pe unde le-am pus.

Dragi lupi, padawani și hobbiți ați fost informați de presa noastră, în termenii obișnuiți, de senzațional de bâlci, asupra atacului informatic, de extorcare de fonduri. Cred că este o treabă serioasă, așa că am vorbit pe Skype cu unul și cu altul.

Europol consideră că este cel mai important atac informatic de până acum. Atacul a început vineri, 12 mai, la ora 11:24 ora SUA, Coasta de Est, de la New York și aproape simultan de la Los Angeles, Londra și Tokyo. Adică la ora 04:24 ora României. Atacul a atins apogeul la ora 13:04 ora SUA Est, adică ora 06:04 a României. Au fost afectate  213.679 de computere din 151 de țări. Mai multe firme importante au fost afectate, mai mult, sau mai puțin. Pierderile de până acum, prin imobilizarea unor computere, pierderea unor fișiere, sau baze de date, sunt estimate la mai mult de 100 milioane de dolari.

HOROSCOP  Mikko Hypponen, șef la ”F-Secure”, marea firmă de securitate informatică din Finlanda, spune că s-a creat imediat o celulă de criză mondială, care a gestionat relativ bine măsurile contra răspândirii virusului și a limitat cât s-a putut pierderile. El a cooperat cu serviciul de criminalitate informatică din Suojelupoliisi, SUPO, serviciul secret finalandez, care avea unele informații despre declanșarea iminentă a unui atac informatic la nivel mondial.

În atac, criminalul sau criminalii cibernetici au folosit un progrămel de infectare denumit Wcry, WannaCry, WanaCrypt0r, WannaCrypt sau Wana Decrypt0r. Acest progrămel se poate răspândi fără să deschizi un email sau să faci clic pe o legătură, a declarat Lance Cottrell, director științific al grupului de tehnologie informatică Ntrepid din SUA. În ora care a urmat inițierii atacului s-au expediat mai mult de cinci milioane de emailuri infectate, după cum au contorizat cei de la Forcepoint Security Labs.

Acest malware numit de populație virus, este un ransomware, un program care șantajează, extoarcă fonduri. El codifică fișierele de un anumit tip din computerul-țină și apoi publică pe monitor un mesaj prin care cere bani ca să elibereze fișierele prizoniere. În cazul atacului actual s-a cerut 300$, în monedă virtuală, în bitcoin. Captura de ecran a computerelor infectate arată că plata trebuie făcută în trei zile, altfel suma se dublează. Iar, dacă nu, în șapte zile fișierele afectate vor fi distruse!

Cunoscuta societate Kaspersky precizează că progrămelul folosit în atacul actual a mai fost publicat, în luna aprile, de un grup de pirați informatici, autointitulați Shadow Brokers. Ca întotdeauna, virușii speculează o breșă de securitate în sistemul Windows. NSA, agenția de securitate americană a aflat și a informat Microsoft. Microsoft a corectat, prin updatare sistemele Windows 8.1 și Windows 10 și, parțial, Windows 7. Nu a updatat securitatea la Windows XP, pentru care nu se mai oferă suport tehnic din anul 2014. La ora actuală Windows XP mai este folosit de 7,04% din populația globului și de firme mari, pentru că este, și după părerea mea, cel mai stabil și mai flexibil Windows de până acum. Majoritatea, aproape 49% utilizează Windows 7, a doua mea opțiune. 26,28% utilizează Windows 10 și numai 7% utilizează Windows 8.1, cel mai sigur sistem de până acum. Deștepții folosesc Linux, numai 2,09%.

HOROSCOP  În minutele următoare atacului toți specialiștii au arătat cu degetul către Microsoft, pe principiul cui prodest. Microsoft are interesul ca toată lumea să treacă la Windows 10, adică să-i aibă pe toți ordonați și încolonați, cu datele persdonale la ei. Mai mult pentru fiecare apps, pentru programe necesare, la Windows 10 se plătește. Nu mult, câțiva dolari! Nici măcar absolut necesarul Solitaire nu se mai găsește în programul de bază Windows 10! Așa că infractorul se părea că se numește Microsoft. Ca să înlăture bănuielile și să arate că este băiat bun, Microsoft a făcut updatările de securitate și pentru Windows XP și a oferit ajutor marilor firme sau organizații afectate.

Spitale, școli, universități, azile și creșe. În State cea mai afectată a fost firma de livrări FedEx, care avea Windows XP. În Rusia, Banca Centrală, mai multe ministere și o încercare nereușită la căile ferate. În Germania a fost afectată, însă Deutsche Bahn, care utiliza, de asemenea, stabilul Windows XP. În Franța s-a atacat Renault cu toate filalele, inclusiv din România. În Spania, gigantul Telefonica, a fost vizat. Norocul a fost că acolo se află Chema Alonso, un mare hacker trecut de partea bună a Forței care s-a prins imediat despre ce este vorba și a luat măsurile de siguranță necesare. În Marea Britanie a fost atacat NHS, serviciul public de sănătate, peste 45 de spitale și mai mult de o sută de clinici. Au trebuit amânate intervențiile chirurgicale și anulate unele internări.

După cum informa Reuters, atacul a fost respins sâmbătă dimineață, prin intervenția unui britanic, care a ținut să-și păstreze anonimatul. Acesta a găsit numele domeniului de pe care se desfășura atacul și l-a înregistrat. Atacurile cu acest gen de malware se fac de pe domenii ascunse, neînregistrate. Simpla înregistrare oprește atacul. Să fi fost Doctor Who? Sau, Lethal50?

Chema Alonso a fost asociatul celui mai mare hacker din istorie, pe care nu l-a văzut niciodată, Lethal50 care nu a fost descoperit nici până astăzi – poate pentru că este un hacker bun, nu a furat niciodată nimic, ci intră în toate sistemele de securitate și lăsa un raport cu măsuri de îmbunătățire. Lethal50 a intrat și în computerele din biroul oval și se plimba ca la el acasă prin informatica de la Langley. Acum, mă gândesc, ce rost are să prinzi pe cineva care îți face o treabă de mare calificare, pe gratis? Fără niciun prejudiciu! Ei bine, Chema Alonso a spus că atacul a fost un vax, pirații nu au strâns mai mult de 6.000 de bitcoin. După el nu este bine să plătești, pentru că poate că ăsta este scopul piraților, să se afle mai multe despre conturi și parole.

HOROSCOP   Subiectul acestui atac nemaiîntâlnit până acum, prin amploare, va fi discutat la Taormina, în Sicilia, peste două săptămâni, cu ocazia sumitului șefilor de stat și de guverne, G7. Deja Procurorul General al Franței a declanșat o anchetă pentru ”acces și menținerea fraudulosă în posesie neautorizată a sistemelor informatice, prejudicii și daune, extorcare și încercare de extorcare de fonduri”. Este lucru serios, se pot lua mulți ani de pușcărie pentru aceste capete de acuzare!

Fiind ziua în care îl pomenim pe marele actor James Mason, mă gândesc că ar fi nimerit să-l revăd în rolul căpitanului Nemo din ”20.000 de leghe sub mări”. Sau, cam așa ceva!

Mai aveam multe să vă spun, dar hai să facem o pauză, doar mâine este o altă zi!

                                                 ⃰    ⃰   ⃰

 

HOROSCOP

BERBEC    De luni de dimineaţă, la serviciu, la muncă, te simți obosit și plictisit. Dar, te hotărăşti să nu te mai enervezi degeaba şi să nu te mai laşi folosit! Este greu, dar nu imposibil! Daca stai acasă şi trebăluieşti este o zi excelentă, dacă nu – este la fel de bună in realizări şi în afirmarea ta la serviciu. Cu toate că nu prea ai bani, visele tale de mărire şi de imbogăţire nu-ţi dau pace. Continuă, norocul ajută pe cei îndrăzneţi!

TAUR   Legăturile care te unesc cu cei dragi, cu familia, prietenii, sunt prețioase. Cultivă-le, vezi care sunt dorințele celor din jur. Măcar o parte, cele mai ieftine, poți să le îndeplinești! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile. Este totuşi o veste bună. Entuziasmul, calmul si optimismul trebuie să te caracterizeze. Vremea şi vremurile te enervează, dar este indicat să-ţi stăpâneşti agresivitatea. Orice necaz are şi o latură comică!

GEMENI   Nimeni nu-ți poate intra în voie astăzi! Dai impresia unei persoane distrate, distante, lipsită de empatie. Totuşi, o stare de bine te cuprinde, fără motiv şi zâmbeşti gândurilor tale! Zi  bună pentru întâlniri şi discuţii liniştite care iţi vor face mare plăcere şi bucurie. La noapte o să visezi frumos şi colorat. Totul pare perfect, dar vai, ţine numai o zi! Trebuie să iei măsuri – planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai mai mult timp liber.

RAC   Astăzi nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile. Nu te lua după presa isterică și zvonuri, continuă cu tenacitate şi voinţă pe drumul ales de tine. Dimineaţa o poti folosi să iei, in sfârşit, decizia aceea deşteapta, curajoasa si dreapta, la care te gandesti de mai multa vreme. Totuşi, nu tot ce este adevarat si drept trebuie spus in gura mare, trebuie sa dai dovada de mai multa diplomatie si tact in relatiile cu anturajul tau. Nu eşti prea vesel azi, de aceea e bine să-ţi faci de lucru prin oraş, să te plimbi, poate faci ceva ordine prin haine, în orice caz să nu stai singur, pâna seara iţi vei reveni.

LEU   Dimineața nu intra în conflict, nici nu discuta, cu alte semne de foc. Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Totul se poate rezolvă cu bine, așteaptă momentul potrivit! Astăzi ai o configuraţie bună, ai şansa să faci bine tot ceea ce începi şi să te impaci cu cineva pe care l-ai evitat multa vreme. Relaţiile cu persoanele nascute in semne de aer si foc sunt astazi armonioase, dar nu prea grozave cu cei născuţi în semne de apă şi pamânt. O anumită rutina se cere în profesie sau meserie şi se numeşte metodă, dar in dragoste trebuie sa aduci mereu ceva nou, ca să-i intreţii mereu flacăra!

FECIOARĂ   Te simţi mai bine, după o perioadă mediocră. Este o zi bună pentru ca să faci bilanţul veniturilor şi să vezi ce planuri poţi să faci de vacanţă. Domeniul sentimental este aspectat favorabil! Nu te baza pe promisiunile în doi peri, mai ales dacă aparţin unor negociatori. Afacerile se bazează pe încredere, nu pe naivitate! Este vorba în primul rând de relaţia dumneavoastră, dragi Fecioare, cu băncile. Dacă ai făcut greşeala… Mesajul stelelor, repetat de mai multe ori, ca să înţelegi mai bine, este să dai dovadă de tenacitate şi consistenţă. In jungla asta ai luptat cu abilitate ca sa ajungi unde esti, deci esti dispus sa faci ceva compromisuri ca sa continui o traiectorie ascendenta.

 BALANŢĂ Nu aştepta foarte mult mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic! O informaţie de ultimă oră te avantajează, dar verifică, fii prudent, nu te repezi. O zi bună. Poţi să-ţi iei o recuperare sau pur şi simplu te simţi foarte bine după orele de program. Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale. Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai.

SCORPION  Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile în familie, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerul de viaţă. Zâmbeşte şi nu da replica imediat! Laşi pe planul doi lucrurile importante. O să vezi peste câteva zile dacă ai făcut bine, sau rău. Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare pe care o meriţi. Dupa cum spune inteleptul, la un prieten trebuie sa gaseşti aprobarea faptelor tale, dar si un sfat adevarat, un pahar de apă şi o carte buna! Astăzi nu trebuie sa fortezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, intuiţia şi inspiraţia, nu te ajută prea mult. 

 

SAGETATOR   Te-ai cam plictisit de lentoarea balcanică cu care se întâmplă lucrurile. Astăzi ai şansa să accelerezi și să aduci activitatea la ritmul tău. Poți să decizi. Fermitatea ta este eficientă! Debaraseaza-te de lucrurile inutile ca şi de toate prejudecatile si micile frane psihice care ti-au frant elanul si nu ti-au permis sa-ti arati adevaratele calitati. Ai tendinta, pentru unii suparatoare, de a fi permanent in ofensiva, sa tii la parerea ta si sa nu faci concesii sau compromisuri nimanui. Pastreaza-ti calmul si umorul. Astazi o sa primesti o veste in doi peri despre o solicitare a ta şi despre banii pe care ii mai ai de primit.

 

CAPRICORN  Toate drumurile sunt deschise! Eşti privit favorabil de stele. Nu te risipi, nu risca în proiecte prea ambiţioase, trebuie să înaintezi cu prudenţa şi seriozitatea caracteristice zodiei. Pentru un procent dintre Capricorni care s-au trezit de reveerie este o zi favorabilă pentru făcut cumpărături aşa cum le place lor. Nu cheltui prea mult, stabileşte-ţi o sumă de la inceput. Stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor respective. Se apropie vara, vacanţa, concediul şi stelele din nou sunt favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp.

 

VĂRSĂTOR   Domeniul profesional este bine aspectat. Cu mai mult realism şi efort eficient poţi să te simţi chiar confortabil. O veste ciudată din presă, dar nu exagera impactul asupra vieţii tale. Stelele iţi indica o mare energie vitală şi o carismă la cote maxime, aşa ca foloseşte-le pe amândoua în relaţia ta de dragoste! Iţi place viaţa senină şi senzuală. Inconjoară-te de lucruri placute, de artă bună şi de mobilă veche. Sau, du-te la un muzeu! Stelele si conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejandu-te eficace impotriva atacurilor dusmanilor stiuti si nestiuti. Astazi trebuie sa eviti asumarea de angajamente si responsabilitati pe termen lung, sa nu faci promisiuni gen pielea ursului din pădure – pe care apoi o sa le regreţi.

 

 

PEŞTI  Astăzi pari vulnerabil. Pari mai confuz decât de obicei şi de acest lucru poate profita una dintre cunoştiinţele tale, care vrea să se folosescă de tine, dar nu prea îţi vrea binele! Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale, pe trăirile şi simţămintele tale. Nu lăsă pe mâine cînd poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, apoi laşi lucrurile neterminate. O anumită ordine cosmică te ajută astăzi să pui lucrurile tale materiale şi spirituale într-o anumită clasificare care te face să te simţi bine şi în siguranţă. Respectă-ţi cuvântul dat, mai ales ţie însuţi ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: