Un film românesc, declarat cel mai bun din lume în anul 2020. Elogii din parte unei publicații legendare

Un film românesc, declarat cel mai bun din lume în anul 2020. Elogii din parte unei publicații legendare

Conform ziariștilor de la Rolling Stone, documentarul „Colectiv” este pe primul loc în topul producțiilor cinematografice din acest an.

Celebra publicație „Rolling Stone” a anunțat că cel mai bun film din 2020 este „Colectiv”, documentarul realizat după tragedia petrecută la clubul cu același nume din centrul Capitalei. Pe de altă parte, Time Magazine consideră producția una de succes și a poziționat-o pe locul al 2-lea în topul celor mai bune documentare produse în acest an.

Documentarul va participa și la Oscaruri

„Colectiv” este propunerea României pentru Premiile Oscar 2021. Este pentru prima dată când o producție autohtonă ajunge la nivelul de-a fi judecată de membrii Academiei Americane de Film. Regizorul Alexandru Nanau (41 de ani) a primit și Premiul pentru Excelență la DOC NYC, cel mai mare festival de film documentar din SUA. Documentarul mai este nominalizat și la Premiile Academiei Europene de Film.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este ca o scenă dintr-un coșmar: un cântăreț urlă pe scenă, în timp ce trupa trece în spatele lui. Când numărul este ăncheiat, el observă că ceva este în flăcări. Asta nu face parte din spectacol, spune el. Camera se mișcă în jur, de parcă persoana care o ține  încearcă să vadă despre ce vorbește bărbatul. Puteți distinge o lumină stranie, strălucitoare, emanată din spatele unui stâlp. Apoi, în câteva secunde, întregul tavan al clubului de noapte se aprinde.

Primele momente ale coșmarului de la „Colectiv”

Mulțimea aleargă brusc, în masă, spre ieșirile din spate, creând instantaneu un blocaj. Imaginea începe să tremure. Urletele umplu coloana sonoră. Asistăm la un dezastru în timp real”, scriu cei de la „Rolling Stone”, încercând să redea atmosfera de început a tragediei din clubul Colectiv.

Jurnaliștii mai menționează și faptul că protagoniștii documentarului sunt Cătălin Tolontan (fost redactor-șef la cotidianul „Gazeta Sporturilor) și Mirela Neag. Cei doi au realizat o serie de anchete după această tragedie, într-un ziar de sport, preocupat mai mult de această latură, spun jurnaliștii de la „Rolling Stone”.