Maria Grapini taxează dur declarațiile lui Klaus Iohannis cu privire la scandalul Bâstroe, prin care le-a recomandat politicienilor de la București să nu se mai inflameze pe marginea acestui subiect și să se ocupe de alte teme.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că pe canalul Bîstroe, folosit de ucraineni pentru navigare, se draghează de ani de zile și că situația nu trebuie tratată politicianist: „Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înțelegeri internaționale. Pentru a ști ce se întâmplă e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. La noi o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public”.
„Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați”, a mai spus Iohannis cu privire la amplificarea politică a operațiunii de dragare a canalului navigabil pentru ucraineni, continuând: „Cei care au încercat să facă o problemă din asta nu cred că au înțeles miza acestei perioade și nu cred că preocuparea pentru Deltă este preocuparea reală pentru ei”, a mai spus Iohannis.
Maria Grapini: În aceste condiţii, România nu are preşedinte
Recentele declarații ale președintelui Iohannis în privința scandalului legat de Canalul Bâstroe, prin care acesta le-a recomandat politicienilor de la București să nu se mai inflameze pe marginea acestui subiect și să se ocupe de alte teme pentru că, în acest moment, ucrainenii trebuie sprijiniți, nu certați, a generat revolta europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D.
Maria Grapini a reacţionat pe fondul acestor declarații făcute de președintele Klaus Iohannis pe tema Canalului Bâstroe. Enumerând eşecurile diplomaţiei de la Bucureşti şi, implicit, ale preşedintelui Iohannis, cel care conduce politica externă a României, printre care aderarea României la Spaţiul Schengen, proiectul de lege care umileşte minoritatea română din Ucraina şi, acum, reacţia şocantă a acestuia, chiar complice, pe tema Canalului Bâstroe, eurodeputatul Grapini precizează, în cadrul unui punct de vedere tranşant că, în aceste condiţii, România „nu are preşedinte”.
„Domnule Preşedinte, treziţi-vă!”
Vă prezentăm, în continuare, punctul de vedere al europarlamentarului PUSL faţă de luările de poziţie (inadmisibile) ale preşedintelui Iohannis pe tema Canalului Bâstroe.
„Domnule Preşedinte, treziţi-vă! Am citit, cu stupoare, declaraţia Preşedintelui României pe tema canalului Bâstroe şi cred că pot declara, fără teamă că greşesc, că România nu are preşedinte! După ce, în două mandate, nu a reuşit altceva decât să lase „un stat eşuat”- conform spuselor domniei sale - după ce şi-a pus mereu „guvernul meu”, după ce a eşuat în a duce ţara în Schengen dar, în acelaşi timp, ne îndemna pe un ton superior să nu ne supărăm pe Austria, după ce a lăsat,de izbeliște românii din Ucraina, în stilul care i-a consacrat mandatele, preşedintele Iohannis a „uitat” să discute cu omologul său şi să ceară, tranşant, respectarea drepturilor minorităţilor.
Mai mult, acum ne îndeamnă să nu supărăm Ucraina chiar dacă, de ani de zile, prin acţiunea acesteia la proiectul de a face navigabil canalul Bâstroe, încalcă şapte regulamente şi convenţii internationale, chiar dacă Ucraina, prin conducerea ei, „a uitat”, la rândul său, să notifice România atunci când intenţiona să intervină cu diferite lucrări la Canalul Bâstroe şi chiar dacă Delta Dunarii, deşi este rezervaţie UNESCO, este astăzi în pericol în urma lucrărilor Ucrainei la Canalul Bâstroe!!
Până unde mai poate merge neputinţa şi, poate, reaua-credinţă a politicii externe a României, sub bagheta preşedintelui Iohannis? Am deschis larg portile populaţiei refugiate din Ucraina şi este normal să ajutăm... Suntem ţara care încă acordă ajutoare în bani ucrainenilor care au rămas în România, am discriminat fermierii români lăsând să intre cereale din Ucraina - fără taxe vamale şi fără analize fitosanitare - care ar fi trebuit doar să tranziteze ţara.
Cu toate acestea, cantităţi semnificative de cereale au rămas în România. În tot acest timp, Preşedintele Ucrainei şi guvernul său ignoră, sfidător, toate regulamentele internaţionale si fac ce vor in raport cu România! Este inadmisibil!", se arată în comunicatul Biroului de presă al europarlamentarului Maria Grapini.