Protejarea muncitorilor români care s-au deplasat în alte state europene pentru contracte sezoniere de muncă, în condiții ce le pun în pericol sănătatea și drepturile, este obiectivul apelului adresat instituției Avocatului Poporului de la nivelul Uniunii Europene de europarlamentarul Victor Negrescu alături de mai mulți activiști ai forumului stângii europene din diaspora.
Semnatarii scrisorii atrag atenția asupra ignorării normelor de distanțare socială în contextul deplasărilor, asupra prevederilor contractuale care ar putea lăsa loc abuzurilor, dar și asupra lipsei de reacție a autorităților, atât la nivel național, cât și european.
Inițiatorul demersului, eurodeputatul Victor Negrescu susține că lucrătorilor sezonieri nu li se oferă la timp informații complete privind condițiile de muncă, riscurile la care se supun, precum și în legătură cu drepturile pe care le au în calitate de cetățeni europeni.
„Flexibilizarea restricțiilor pentru această categorie de angajați nu trebuie să se facă în detrimentul condițiilor corecte de muncă și de siguranță medicală. Statul român ar fi trebuit și putut să asigure întocmai drepturi și garanții suplimentare pentru aceste persoane în contextul actual, respectându-le dorința de a lucra în străinătate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce ridică reale probleme de siguranță pentru toată lumea”, arată europarlamentarul social-democrat.
„Există multe semnale în spațiul public privind condițiile foarte dificile în care sunt nevoiți să lucreze acești muncitori sezonieri. Prevederi contractuale ce permit abuzuri, situația incertă a asigurărilor de sănătate, condiții de muncă ce indică un tip de exploatare a acestor muncitori, facilități de cazare ce nu par să țină cont de regulile impuse în contextul pandemiei de coronavirus constituie suficiente semne de întrebare pentru ca Ombudsmanul European să investigheze și să intervină pentru protejarea drepturilor cetățenilor europeni.
În mod cert este nevoie de o reacție mult mai fermă și din partea autorităților europene, pentru a preveni creșterea inegalităților la nivelul UE. În astfel de momente, protejându-ne împreună cetățenii, arătăm că suntem cu adevărat o familie europeană, cu principii respectate și instituții eficiente”, adaugă Victor Negrescu.
Semnatarii scrisorii susțin în apelul lor că deplasarea muncitorilor sezonieri între state europene în contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus se realizează în baza unor reglementări naționale și acorduri bilaterale care pot lăsa loc unor încălcări ale drepturilor lucrătorilor, în afara faptului că îi expun pe aceștia riscului de îmbolnăvire.
Scrisoarea oferă exemplul lucrătorilor români care au plecat în Germania, Marea Britanie, Austria sau Slovenia pentru activități agricole sau de îngrijire a persoanelor, dar solicită o investigație la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a se stabili dacă sunt necesare acțiuni care să stopeze eventualele abuzuri și să impună respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.