În timp ce ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, face acuzații incendiare referitoare la calitatea cărnii pe care România o importă, autoritățile judiciare bat pasul pe loc într-un dosar important, descoperit de DIICOT, în anul 2013
România este o piață de mâna a zecea, în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”, a declarat, săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a precizat, ulterior, că nu are dovezi și că așa a citit în presă. De trei ani însă, judecata în cel mai mare dosar privind o rețea de afaceriști care au pus în vânzare mii de tone de carne stricată nici măcar nu a început. În acest caz sunt judecați și doi inspectori de la Direcția de Sănătate Veterinară Cluj, care îi sprijineau pe cei implicați în această afacere urât mirositoare.
Dosarul „Mafiei cărnii” este pe rolul Curții de Apel București, din data de 29 decembrie 2014, un nou termen de judecată fiind fixat pentru 5 aprilie. Până în prezent, s-au discutat doar chestiuni de procedură, timp în care inculpații au scăpat și de controlul judiciar, dispus după perioada de arestare preventivă. Astfel, clujenii Sorin Seleșiu și Bogdan Curticiu, patronii firmei Michelangelo SRL, care au gestionat toată rețeaua cărnii stricate, ajutați de inspectorul DSV Cluj, Olimpiu Lucaciu, care certifica faptul că marfa este bună de comercializare, în realitate aceasta fiind stricată de mult timp, având o culoare verde și un miros înțepător, sunt liberi ca pasărea cerului. Culmea tupeului este că inspectorul Lucaciu, care a și fost arestat în acest dosar, s-a întors la serviciu și face, în continuare, controale pe linie sanitar- veterinară.
Acuzați că au vândut marfă stricată
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a reclamat faptul că importatorii de carne stricată nu ar putea aduce marfă stricată în țară dacă nu ar avea largul concurs al unor autorități din România, care nu își fac treaba, fără însă a preciza care sunt autoritățile respective. În dosarul DIICOT, inspectorul DSV Cluj, Olimpiu Lucaciu, și medicul veterinar Ionel Ghîț sunt acuzați că făceau controale doar de ochii lumii. Ba, mai mult, cei de la Michelangelo erau și avertizați înaintea controlului. „Ai ceva probleme de care-ar trebui să știm și noi?”, i-a transmis inspectorul DSV Cluj lui Bogdan Curticiu, semn ca urmează un control. Procurorii DIICOT au probat că, după acest telefon, în cadrul magazinelor Michelagelo s-a dat alarma, iar sute de kilograme din carne expirată sau necertificată au dispărut din galantare. Nici medicul veterinar Ionel- Călin Ghîţ nu a fost mai prejos. Când s-a prezentat la depozitul firmei Michelangelo, a controlat doar mărfurile care i s-au arătat, iar la plecare nu a sigilat unitatea, permițând, astfel, depozitarea mărfurilor alterate aduse din magazine. Doctorul Ghîț a făcut inventarul abia după două zile, timp în care produsele alterate au dispărut. Încă de la declanșarea anchete, cei implicați au declarat că nu sunt vinovați.
Acuzații de spălare de bani
Pe lângă că se ocupau cu importul cărnii stricate, patronii de la Michelangelo din Cluj mai sunt acuzați și de spălare de bani. Aceștia ar fi mutat din conturile firmei suma de 82,4 milioane de lei, provenită care urmare a livrărilor de marfă provenită din achizițiile intracomunitare.