Un comisar șef de la Bistrița a fost trimis la închisoare. Lua bani de la cei pe care îi ancheta

Sursa: arhiva EVZ

Un comisar șef de la Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița Năsăud a fost condamnat la închisoare cu executrare, pentru luare de mită.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis să îl trimită la închisoare pe comisarul șef Adian Crăciunescu de la IPJ Bistrița Năsăud. Magistrații clujeni au decis că nu este cazul ca ofițerul de poliție să primească închisoare cu suspendare, așa cum s-a întâmplat la instanța de fond de la Tribunalul Bistrița Năsăud.

Decizia pronunțată de Curtea de Apel Cluj este definitivă, comisarul șef Adrian Crăciunescu fiind deja încarcerat la Penitenciarul Bistrița.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au susținut în decizia lor că Adrian Crăciunescu și-a exploatat la maxim victimele, oameni cu probleme penale sau victime ale unor infracțiuni. De multe ori aceste persoane nu aveau banii solicitați de comisarul șef pentru a putea interveni la procuror.

„În perioada 21 mai – 8 iunie 2020, ofițerul de poliție Crăciunescu Adrian ar fi pretins mai multe sume de bani cu titlu de mită de la o persoană, martor, pentru a urgenta cercetările într-o lucrare pe care o avea de făcut în legătură cu o sesizare penală, dar și pentru a interveni pe lângă procurorul de caz pentru rezolvarea unui dosar penal în care soțul persoanei respective are calitatea de persoană vătămată. Concret, în zilele de 21 și 23 mai 2020, inculpatul ar fi pretins și primit de la martor suma de 2.400 lei pentru urgentarea soluționării lucrării în care martora avea interes procesual, iar ulterior, ar fi pretins suma de 2.000 euro, susținând că va interveni pe lângă procurorul care instrumenta dosarul penal. La data de 08 iunie 2020, inculpatul a primit de la aceeași persoană suma de 3.000 lei în scopul intervenției promise, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în dosar.

Nu avea milă de nimeni

De mai multe ori, Adrian Crăciunescu le-a spus celor pe care îi înșela că banii nu sunt pentru el, ci pentru procurorul de caz, cu care a fost coleg. Acest procuror a fost audiat dar a negat că știa ceva despre banii primiți de polițist.

În plus, susțin judecătorii clujeni, comisarul șef acționa în baza unui tipar infracțional.

„Modalitatea de acțiune corespunde unui tipar infracțional, inculpatul orientându-se spre alegerea unor persoane care aveau calitate procesuală în lucrări care îi erau repartizate spre soluționare sau despre care avea cunoștință, lucrări caracterizate prin existența unei stări de tensiune între rude, profitând de insuficienta cunoaștere de către persoanele vătămate a modului de derulare a unei anchete, de dorința lor de urgentare a soluționării și de obținerea unei rezolvări favorabile, dar și de ascendentul avut asupra acestora datorită profesiei exercitate”, se arată în sentință.

De asemenea, comisarul șef își chema victimele în zone retrase, pentru a nu putea fi prins în flagrant sau interceptat de ofițerii de la anticorupție.

„Grija minuțioasă de care a dat dovadă inculpatul în comiterea faptelor rezultă din demersurile efectuate pentru a distrage atenția persoanelor vătămate sau de a întări aparența de legalitate a solicitării sumelor de bani (invocarea lipsei de fonduri a organelor judiciare pentru efectuarea expertizelor, contactarea telefonică sau prin intermediul aplicației whatsapp, pretinse audieri pentru stabilirea stării de fapt, deplasări în teritoriu, prezentarea unor documente la Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud, întocmirea înscrisurilor reprezentând dovada primirii sumelor de bani etc.) sau de îngreunare a descoperirii faptelor prin organizarea întâlnirilor cu persoanele vătămate în locuri care să nu atragă atenția”, se mai arată în sentință.

Pentru ce a fost condamnat

În sentința Curții de Apel Cluj se arată că polițistul a fost condamnat pentru comiterea mai multor fapte de luare de mită.

* În data de 30.05.2020, Adrian Crăciunescu a pretins de la denunțătoarea G.Ioana suma de 2.000 euro sub pretextul remiterii acesteia unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, ce avea în supraveghere dosarul penal cu numărul 496/P/2020 în care G. Gheorghe, soțul denunțătoarei, avea calitatea de persoană vătămată, promițând că va interveni pe lângă magistrat în vederea urgentării soluționării cauzei și schimbării încadrării juridice a faptei reținută în sarcina persoanelor cercetate în infracțiunea de tentativă la omor, iar în data de 06.06.2020 a solicitat acesteia să îi dea, în același scop, pentru început, suma de 3.000 lei, sumă pe care a și primit-o de la aceasta în data de 08.06.2020.

• Și-a îndeplinit în mod defectuos activitatea de cercetare penală în dosarul penal nr. 3014/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița repartizat inculpatului spre soluționare la data de 24.12.2019, pretinzând și primind la data de 17.01.2020 suma de 1.950 lei de la *** cu titlu de cost al unei expertize medico-legale psihiatrice ce urma să fie dispusă în cauză și în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru soluționarea petiției cu numărul *** și-a îndeplinit în mod defectuos actele necesare soluționării acesteia, pretinzând și primind la data de 23.05.2020 suma de 2.400 lei de la partea civilă ***, cu titlu de cost al unei expertize ce ar fi constat în interceptarea comunicațiilor lui *** și ***, internarea lui *** la un ospiciu și alte activități care să-i pună pe drumuri pe aceștia.

• Înainte de a i se repartiza dosarul penal cu numărul 3014/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, în timpul serviciului, cu intenție, a îndeplinit un act ce nu avea atribuții legate de soluționarea cauzei, respectiv a solicitat și primit la data de 09.12.2019 de la *** suma de 2.780 lei, cu titlu de cost a unei expertize medico-legale psihiatrice ce ar fi urmat să se dispună asupra lui ***.