Un profesor şi antreprenor clujean de 38 de ani, Marius Balo, se află de mai bine de cinci ani într-o închisoare din China, iar familia și avocații spun că acesta este supus unor tratamente degradante. Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că ministrul Ana Birchall a luat act de situaţia cetăţeanului român aflat în detenţie în China şi a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru o acţiune comună în plan juridic şi diplomatic.
„Ministrul Justiţiei a luat act de situaţia domnului Marius Balo, românul care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanţi legali ai acestuia. Imediat ce cazul a fost semnalat ministrului Justiţiei, doamna Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic în acest caz”, se precizează într-un comunicat al MJ remis EVZ.
Tot joi, apărătorii lui Marius Balo susţin că acesta este supus unor tratamente degradante, în timp ce autorităţile române ignoră drama sa, transmite Agerpres.
„De mai bine de cinci ani, un profesor şi antreprenor din Cluj este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-un penitenciar de maximă siguranţă din China. Ministerul Justiţiei şi, pe rând, titularii acestui portofoliu din 2016 încoace, au ignorat drama clujeanului şi refuză să răspundă cererilor înaintate de acesta, familia şi avocaţii lui. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze peste 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, avocatul său, Eugen Iordăchescu.
Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Gupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.
El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.
Potrivit avocaţilor săi, în aceeaşi situaţie a fost şi un cetăţean britanic, dar care a fost eliberat ca urmare a intervenţiei Ambasadei Marii Britanii.