Un brăilean vrea să fie primarul sectorului 5

Liberalul Cristian Banu părăseşte scaunul de manager al Spitalului „Victor Babeş“ pentru a face curăţenie după Vanghelie.

În tinereţe a fost ghid turistic, a ales să înveţe limba rusă în loc de franceză şi a făcut jumătate din facultate la seral pentru a-şi găsi un loc de muncă. Recunoaşte că „a înghiţ it multă cerneală“, dar nu se lasă până nu se face doctor „în ceva“. Cristian Banu este candidatul PNL pentru scaunul de primar al sectorului 5.

Are doi copii şi locuieşte în sectorul 1 la mama-soacră, despre care susţine că e o femeie minunată şi nu „se calcă pe bătături“ cu ea. Deşi locuieş te în sectorul 1, visează la scaunul de primar în sectorul lui Vanghelie, pe care vrea să-l aducă la nivel european. În prezent, este managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“, pe care promite că îl părăseşte dacă bucureştenii îi vor acorda votul de încredere.

Salvarea vine prin fonduri structurale

Cristian Banu nu a fost încă recunoscut de centru, dar cei din organizaţ ie spun că are toate şansele, mai ales că vicepreşedintele Crin Antonescu îi este prieten. Susţine că populaţia pune egal între administraţie şi birocraţie, iar el vrea să distrugă această cutumă. Cel puţin la nivelul sectorului cel mai sărac din Capitală.

„Transparenţa este cuvântul. Dacă ţii totul ca pe o oală acoperită, nu mai vine nimeni la tine. Important este atragerea fondurilor structurale, e păcat să-ţi treacă pe lângă ureche expresia asta şi să nu-ţi faci un birou care să se ocupe de crearea de proiecte. Aşa cum am făcut la Spitalul «Victor Babeş»“, spune managerul de 40 de ani.

„Nu am fost băiatul lui tăticu’“

În prezent, Banu locuieşte în sectorul 1, dar povesteşte că aproape toată studenţia a petrecut-o pe străzile sectorului lui Marian Vanghelie. Tot aici şi-a cunoscut şi viitoarea nevastă. „Împreună cu alţi colegi de grupă aveam o garsonieră închiriată. Eu şi soţia mea eram colegi la Politehnică.“ Din tinereţe s-a dorit muncitor.

A fost ghid turistic la Biroul de Turism pentru Tineret, iar din al doilea an de facultate a trecut la seral, ca să aibă un loc de muncă. Dimineaţa, trecea poarta Întreprinderii „Pionierul“, iar soţia, cea a Automaticii, pentru ca spre seară să se întâlnească pe holurile facultăţii: „Şi uite-aşa făceam rost şi de nişte bănuţi“.

Cu un tată ofiţer, traiectoria în viaţă a brăileanului a fost marcată de educaţia învecinată uneori cu milităria. „De la el am prins gustul pentru limba rusă. Nu am fost niciodată băiatul lui tăticu’. Am moştenit de la el disciplina. Disciplina în viaţa personală, disciplina în gândire şi cea financiară. Acest lucru m-a ajutat în a pune în practică planurile pe care le am la spital“, explică Banu.

Un sector „care este“ şi de care să nu-ţi fie ruşine

Deşi recunoaşte că scaunul de primar este o „încercare grea pentru mine“, Banu se bazează pe aceeaşi reţetă de succes pe care susţine că a implementat- o la nivelul spitalului pe care îl conduce: munca în echipă, transparenţă, comunicare şi fonduri structurale.

„Vreau să fac din sectorul 5 un sector de care să nu-ţi fie ruşine. Experienţa şi priceperea dovedite la «Victor Babeş» vor fi transpuse la nivel macro şi în sectorul 5. Nu voi veni să spun că peste noapte fac canalizare, ci voi spune că vin cu proiecte de lungă durată, că voi aduce curăţenie în sector şi siguranţă“.

CV

Cristian Banu

> Născut pe 18 iulie 1968, la Brăila;

> A venit în Bucureşti la vârsta de 8 ani, în 1976;

> Absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti - Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini;

> A ocupat diverse funcţii în Administraţia Centrală a Vămilor în perioada 1993- 2005;

> Absolvent al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar şi al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative - Facultatea de Administraţie Publică - Studii Academice Postuniversitare şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ - Colegiul Naţional de Apărare „Carol I“, în 2006;

> În prezent, urmează şcoala doctorală la Universitatea Na- ţională de Apărare „Carol I“;

> A câştigat în 2006 concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“;

> Vorbeşte fluent limba rusă şi limba engleza.

PROIECTE

> întreţinerea eficientă a curăţeniei în sector;

> sporirea efectivelor poliţiei comunitare pentru asigurarea siguranţei cetăţeanului;

> dezvoltarea reţelelor de apă şi canal; > reamenajarea tuturor parcurilor şi crearea a 10 locuri de joacă şi agrement în fiecare an;

> realizarea a 20.000 de locuri de parcare în jurul blocurilor.

MOŞTENIRE

> cel mai sărac şi insalubru sector din Capitală;

> zeci de străzi neasfaltate sau proiecte începute şi nefinalizate; > cartiere fără canalizare şi reţea de apă;

> număr insuficient de locuri de parcare de reşedinţă;

> spaţii verzi transformate în ghene ambulante.